2022. május 25. szerda
Orbán

Az eddigi legnagyobb elvándorlásra számít Szomália az aszályok mértéke miatt

2021. május 13., 14:00
Az eddigi legnagyobb elvándorlásra számít Szomália az aszályok mértéke miatt

Szomália már egy ideje az időjárás szélsőségeinek szorításában él, de jellemzően a szárazság volt az a tényező, mely jelentősen befolyásolta az ország mindennapjait. Idén az év elején a mérleg nyelve elmozdult, de ez nem lesz tartós. 

kép: UNICEF-Joe English

Hatalmas áradásokkal indult 2021 Szomália számára, ám ezt nem sokkal követni fogja az egyik leghosszabb aszályos időszak, amiben az országnak valaha is része volt – a hosszútávú előrejelzések és a csapadék időbeni eloszlása ezt támasztja alá. 

kép: htsomalia.org

 

 

 

Az igazán nagy gondot az okozza, hogy a szélsőségessé váló időjárás, az aszályos és az áradásokkal járó időszakok súlyosbodása az országon belüli vándorlást is jelentősen megnöveli. 2019-ben egymillió embert vándorolt el az érintett területekről olyanokra, ahol a helyzet nem ennyire kiélezett. Az idei év mérlege már most 112 000 ember, és az aszályos időszak még csak most kezdődik. 

kép: garoweonline.com

A súlyos vízhiány pedig egyre jellemzőbbé válik világszerte, mely elsőnek az érzékenyebb területeken bukik ki, mint amelyen Szomália, vagy éppen Fokváros. A klímakatasztrófa kiteljesedésével pedig a helyzet fokozatosan romlani fog, az elvándorlás pedig globálisan is ugrásszerűen növekszik majd, illetve növekszik már most is. 

kép: Abdukadir Abdirahman Mohamed-NRC

lead kép: AFP

Ezek is érdekelhetnek