2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Az aszály számokban...

2022. augusztus 12., 08:00
Az aszály számokban...

Az idei évben hazánk is megtapasztalhatja, mit is jelent az aszály, hiszen a mérések kezdete óta nem tombolt ilyen mértékű szárazság hazánkban. Igaz, a helyzet egész Európát érzékenyen érinti, ez pedig csak tovább rontja a hazai helyzetet. 

Hiányzik az eső, ezt talán az Alföldön és környékén élők értik meg igazán. De látszik ez a Duna, a Tisza és számtalan kisebb folyó vagy állóvíz vízszintjén is, hiszen a vízutánpótlás éppen a csapadék hiánya miatt elmarad. 

 

És hogy mit is jelent ez az elmaradó csapadék? Az év elmúlt 7 hónapjában országosan átlagosan 188 mm csapadékkal lehetett számolni. A megszokott átlag az év első 7 hónapjára azonban 342 mm, azaz a szokásos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. 

Ez pedig nem csak a kerteknek rossz, a mezőgazdasági termelésre is erősen rányomja bélyegét, de a folyók és tavak ökoszisztémái is fuldokolnak, sok esetben meg is szűnnek, hiszen a víz egyszerűen eltűnik, a tó kiszárad. 

A Duna vízgyűjtő területein az éghajlathoz képest 25%-os vízhiány alakult ki, a Tisza vízgyűjtőjén ez a szám 31% miközben a Velencei-tónál 57 centiméteres vízmélységet lehet mérni.... 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek