2022. december 9. péntek
Natália

Az agyat is támadja a mikroműanyag

2021. december 27., 11:00
Az agyat is támadja a mikroműanyag

Sajnos csak keveset tudunk arról, vajon milyen hatással is lehet az emberre a mikroműanyag, de az már most biztos, hogy nem pozitív. Ezek a kis szemcsék mostanra a világ legeldugottabb pontjain is jelen vannak, és ez alól az emberi szervezet, de az állatok, sőt, még a növények sem képeznek kivételt. 

kép: Alexey Zatevakhin

Azt már most lehet tudni, hogy sok faj esetében a mikroműanyagok bizony komoly károkat okoznak. Emlősöknél is kimutattak már termékenységi romlást, de a remeterákok esetében a kognitív képességek romlása is egyértelmű, illetve sok vizsgált fajnál mutatták ki az izmok hatékonyságának romlását is. Sőt, a halak esetében már az is bizonyított, hogy a mikroműanyag szennyezés hatására gyakrabban alakul ki az esetükben aneurizma is. 

A kutatók, pontosabban a dél-koreai Daegu Gyeongbuk Kutatóintézet munkatársai egereken végeztek behatóbb kísérleteket a mikroműanyaggal kapcsolatosan, és egy nemrégiben publikált tanulmányban egy igen elkeserítő és ijesztő eredményt tettek közzé. 

 

 

Az emberi szervezet egy nagyon jól felépített rendszer, melynek központi irányítását az agy végzi el. Ezt a szervet a test különösen jól védi, többek közt egy úgynevezett vér-agy gáttal is, mely megakadályozza, hogy a szilárd anyagok a szervhez juthassanak. Vagyis sajnos a kutatás alapján a legtöbb szilárd anyagot megakadályozza ebben, a mikroműanyagok viszont képesek átjutni ezen a gáton, így pedig képesek felhalmozódni a mikroglia sejtekben, morphológiai elváltozásokat okozva ezzel. 

kép: SannePhoto -Shutterstock.com

Az említett sejtek a központi idegrendszer egészségének és megfelelő működésének fenntartásában is komoly szerepet játszanak, ám a változást érzékelve, az agyat védendő, technikailag öngyilkosságot hajtanak végre. A bekövetkező apoptózis, vagyis programozott sejthalál kiváltója pedig egyértelműen a mikroműanyag-szennyezés. 

Sajnos az is kiderült, hogy más sejtek is megváltoznak a mikroműanyagok hatására. Ezek a sejtek az immunválaszok és a gyulladásos folyamatok kialakulásában is komoly szerepet játszanak, jelentősen megváltoztatva ezeket a folyamatokat. 

lead kép: iStock

 

Ezek is érdekelhetnek