2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Aucklandban 3 halálos áldozata is van a rekordmennyiségű csapadéknak

2023. február 3., 14:00
Aucklandban 3 halálos áldozata is van a rekordmennyiségű csapadéknak

Auckland történetének legsúlyosabb esőzésével nézett szembe az elmúlt napokban. A január 27-én kezdődő esőzések során 3 ember vesztette életét, kettő az autójában fulladt meg, egy pedig a házát ért földcsuszamlás miatt halt meg. 

kép: watchers.news

Auckland repterén rögzítették az ország valaha volt legnagyobb csapadékmennyiségét, mely egyetlen nap alatt érkezett. Erre 1962-ben került sor, akkor 161,8 mm csapadék érkezett. 2023 január 27-én ez a rekord megdőlt, olyannyira, hogy 245 mm-t sikerült regisztrálni. 

 

 

 

Persze nem csak a  főváros, a környező részek is komoly mennyiségű csapadékkal számolhattak. A 250-300 mm-nyi mennyiség sem volt ritka, mely pár nap alatt érte el a területet, de volt, ahol egyetlen óra leforgása alatt 80 mm csapadékot regisztráltak a műszerek. 

Az eredmény kiterjedt áradások sorozata, melyek hatalmas károkat okoznak. Bár az intenzív esőzések lassan elhagyják a fővárost és környékét, továbbra is esik az eső, igaz, kisebb intenzitással. Ám a talaj telített, így a kisebb mennyiségű eső is várhatóan komoly károkat fog kiváltani. 

kép: Diego Opatowski - AFP

lead kép: Ivan Tarlton - AFP

Ezek is érdekelhetnek