2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

Áttörés előtt a napelempiac - ez mindent átírthat

2019. augusztus 15., 08:00
Áttörés előtt a napelempiac - ez mindent átírthat

A napelemek egyre nagyobb teret hódítanak el az energiamixből. Sőt! A befektetők már nem is igazán teszik másba a pénzüket, mivel a Nap segítségével áramot termelni lassan annyira olcsó lesz, hogy minden más, nem megújuló lehetőségek kiszorít a piacról. 

Jó-jó, de... 

A napelemek hasznosságát senki nem vonja kétségbe. Egyetlen, igazán nagy hátrányuk az, hogy igen sokra van belőlük szükség ahhoz, hogy egységnyi energiát képesek legyünk előállítani. Érthetőbben: a napelemek hatékonysága nem éppen a legjobb.  

kép: blogs.ubc.ca

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy bár léteznek olyan kivitelek, melyek képesek a 30%-os hatékonyságra is, ez azonban jellemzően csak laboratóriumi körülmények között produkálható. A való életben a teljesítmény inkább 20% körüli, ami azért nem valami jó eredmény. Bár ezzel együtt is elképesztően gyorsan hódítják meg a piacot. Most pedig képzeljük el, mi lenne, ha egy csapásra képesek lennénk a napelemek hatékonyságát 80%-ra növelni? 

Elméletben már működik 

Az amerikai Rice Egyetem tudósai elméletben már képesek voltak erre az ugrásra. Hogy hogyan? Lényegében a napelemek nagy hátrányát fordították az előnyükre. A hatékonyság növelésének korlátja ugyanis a napelemek melegedése. Ez az ok, amiért nem képesek lényegesen növelni a teljesítményt, és ez az a gond, amit minden fejlesztés és erőfeszítés dacára sem sikerül kiküszöbölni. 

A mostani lépés azért nagyon jó, mert egészen más irányból közelít. Ha nem lehet kiküszöbölni, akkor használjuk fel. A felforrósodó tárgyak fényt bocsátanak ki, melyet ugye a napelemek képesek energiává alakítani. Mi lenne, ha a felforrósodó napelemek saját fénykibocsátást is energiává lehetne konvertálni? 

kép: powerpulse.net

Ehhez azonban az kell, hogy egy adott sávban történjen a fénykibocsátás. Ez persze a forró tárgyak esetében nagyon széles sávon történik, vagyis ezt a gondot át kell hidalni. A tudósok úgy vélik - és az előzetes tanulmányok ezt támasztják alá -, hogy szén nanocsövek segítségével a hősugárzás megfelelő sávú fénysugárzássá alakítható, aminek a kihasználásával a napelemek hatékonysága 80%-ra emelkedhet. Ha ez gyakorlatban csak 65-70% akkor is elképesztően hatalmas lépés, amire azonban még várni kell. Egyelőre ugyanis ez a lehetőség csak papíron létezik, át kell ültetni a gyakorlatba, amin már dolgoznak a szakemberek. Ha ez megvan, akkor még tömeggyártásra alkalmassá kell tenni, és csak ez után terjedhet el széles körben. Utána azonban egy családi ház teljes energiaszükségletét két - három panellel is meg lehet majd oldani. 

lead kép: emerson.com