2019. szeptember 16. hétfő
Edit

Amikor az olíva bogyó több ezer életbe kerül...

2019. május 23., 12:00
Amikor az olíva bogyó több ezer életbe kerül...

Szomorú, hogy ma már ott tartunk, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszerünk irdatlan méretű madárpusztulásért felelős. Illetve nem is maga az étel, hanem a betakarítása, vagyis a nagyipari termelés. 

Olívaolaj 

Az olívaolaj az egyik legegészségesebb összetevője a mediterrán konyhának, nem csoda, hogy szinte mindenki kedveli. Íze és állaga is tökéletes, ráadásul az embert azokra a napokra emlékezteti, amikor a nyaralások alkalmával a melegben a friss salátákon megérezte ezt az ízt. 

kép: worldwide.borges.es

Már persze azokat, akik nem az olíva ültetvényeken dolognak, mert őket valószínűleg sokkal inkább a munkájukra emlékezteti az olíva, semmint a boldog semmittevésre. De hát ahhoz, hogy ilyen nagy tételben lehessen eladni, meg is kell termelni a bogyókat. Ezzel még alapvetően nem is lenne baj, ám a betakarítás módja már problémás. 

Mi a gond vele? 

A betakarítás ideje pontosan akkor van, amikor a költöző madarak a területen haladnak át. A bogyókat le lehet szedni kézi erővel, vagy egy kisipari megoldással, rázással is. Ezek a madarakra sem jelentenek veszélyt, sokszor éppen ezért választják ezeket a megoldásokat a gazdák. Ám az olcsóság kedvéért a nagyipari megoldásban gyakorlatilag leporszívózzák a fákról a bogyókat, ráadásul mindenzt éjjel teszik, mert úgy tartják, így több értékes összetevő marad a termésben, zamatosabbak lesznek a bogyók. 

kép: mme.hu

Hogy ez igaz-e, arról nem szól a fáma, mindenesetre a madarak számára tragikus elgondolásról van szó. A költöző madarak, köztük a vörösbegy, a tengelic, a zöldike, vagy az olíva poszáta ezeken az ültetvényeken is megpihennek, elvégre fákról van szó, amikre a madarak aludni térnek, vagy éppen fészket raknak. A betakarítás során azonban a kis vendégekre nem lehet figyelni, így a gépek áldozatává válnak. 

Hogy mekkora a gond, azt jól mutatják a számok. Bár Franciaország és Olaszország nem közölt adatokat arról, mennyi madarat érint ez a jelenség, Portugáliában éves szinten 96 000 madár esik áldozatul a betakarításnak. Így pedig kissé átértékelődik, melyik is a drágább olívaolaj: az, amelyikért a boltban többet kérnek, hiszen kistermelőtől származik, vagy a nagyüzemi, melynek árába bele van kalkulálva néhány tízezer madár élete is. 

lead kép: castillodecanena.com