2023. február 1. szerda
Ignác

Ajándékozzuk meg a bolygót karácsonykor környezettudatos csomagolással

2020. december 5., 12:00
Ajándékozzuk meg a bolygót karácsonykor környezettudatos csomagolással

A csomagolás az egyik legtöbb hulladékot termelő ágazat, amivel leginkább a boltokban találkozhatunk. De az ünnepek közeledtével ez változik, és mi is lázas csomagolásba kezdünk, hogy a karácsony még hangulatosabb legyen. Csakhogy ezzel nagy mennyiségű hulladékot termelünk, melynek újrahasznosítása nem megoldott... 

Mivel ne?  

Ha egy mód van rá, akkor a fényes felületű, műanyaggal kevert csomagolópapírokat száműzzük az ünnepekből. Ezek újrahasznosítása ugyanis nagyon nehéz és költséges, és hát nem is igazán tudjuk elkülönítve gyűjteni. Ennek megfelelően a kommunális hulladék közt végzi, és a természetbe kerül. 

kép: ethicalsuperstore.com

Ugyancsak újrahasznosíthatatlan a színes szalag és kötözőtömeg, melyekkel az ajándékokat fogjuk át. Ezekből ráadásul kis díszítő elemeket is készítünk, amik ugyan mutatósak, de maximum 3 percig érdekesek, azután a kukában landolnak, és lebomlásukhoz sok száz év szükséges. 

 

Helyette 

Ha az ajándékzacskókat elrakjuk, akkor mindig lesz miben átadni a szeretteinknek a különlegességeket, amivel meglepjük őket, és a környezetet sem terheljük (nem utolsó sorban a pénztárcánk is jobban jár). 

Ha mégis szeretnénk csomagolni – mert mondjuk kisgyerek is van a családban, akinek élmény a papír feltépése - akkor válasszunk inkább kizárólag papírból készült csomagolópapírt. A legjobb, ha nem színezett verziót veszünk, ennek előállítása jár a legkevesebb környezetterheléssel, és mi magunk is dekorálhatunk. A papír szelektíven is gyűjthető, de ha mégis elkerüli a kukát, a természetben akkor is gyorsan lebomlik. 

Tökéletes megoldás lehet az is, ha textilekkel csomagolunk. Könnyű őket elpakolni, nagyon mutatósak, és nagyon sokszor fel lehet használni őket. 

A csomagok díszítéséhez, összefogásához ragasztó helyett inkább kötözőt használjunk, ami természetes anyagból van. A kis masnis díszeket pedig nagyon szépen helyettesíthetik tobozok, akár színezve is, fenyőágak, szárított narancskarikák és hasonló, természetes megoldás. Nem utolsó sorban ezeknek illata is van, vagyis nem csak színes, hanem szagos csomagolást készíthetünk általuk. 

kép: blog.phantomforest.com

A kisebb ajándékok számára is rengeteg csomagolóanyagot találhatunk a lakásban, amik meglepően jól mutatnak egy kis díszítés után. Ilyen a toalett papír guriga is, melyet kétoldalt be lehet hajtani, így egy kis dobozkát kapunk belőle. Ezt pedig már nagyon könnyen lehet díszíteni, színezni, kedvünk szerint. 

A csomagolóanyagok saját kezű díszítését a gyerekekre is bízhatjuk, ha éppen nincsen óvoda vagy iskola.  

lead kép: WESTEND61 - GETTY IMAGES

Ezek is érdekelhetnek