2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

A városok 97%-ban rossz a levegő minősége - ez betegségekhez, terméketlenséghez, halálhoz vezet

2022. április 10., 11:00
A városok 97%-ban rossz a levegő minősége - ez betegségekhez, terméketlenséghez, halálhoz vezet

Mostanra ugyan egyre kevesebb politikus áll ellen a klímaváltozás tényének, de még most is csak nagyon keveset tesznek ellene. Holott a lépések sürgetőek, és nem csak a jövőbeni veszélyek elkerülése miatt. Milliók halála lenne megelőzhető évente, az egészségügyi kiadások jelentős csökkentéséről nem is beszélve, ha végre hajlandóak lennénk lemondani a fosszilis energiahordozókról. 

Ezek ugyanis nemcsak a klímát befolyásolják, de a levegő minőségét is jelentősen rontják. A kipufogók, az erőművek, a gáz és fatüzelésű kályhák mind rontják a levegő minőségét. Ennek egyik mérőszáma a PM2,5-ös részecskék aránya a levegőben. A kis szemcsés por ugyanis komoly károkat képes okozni az emberi és az állati szervezetekben is. A WHO adatai alapján 2016-ban nagyjából 4,2 millió korai haláleset volt köthető a légszennyezettséghez, és ez az arány bizony nem csökken. 

 

 

Egyre nő ugyanis a károsanyag-kibocsátás, ezzel együtt pedig a por koncentrációja is, annak ellenére, hogy tudjuk - sőt érezzük -, hogy ezzel hatalmas gondok lesznek, de tenni ellene nem akarunk, mert az bizony a kényelmünkre lenne komoly hatással - sokszor pedig úgy érezzük, ez mások problémája, másoknak kell megoldani. 

Pedig ez nem igaz, itthon sem rózsás a helyzet, és egyre csak rosszabb lesz. A levegő minőségének romlása pedig a korai halál mellett rányomja bélyegét az egészségünkre is. Befolyással van a mentális fejlődésre, több idegrendszeri és mentális betegség kifejlődésére is, valamint például erősen rontja a férfiak termékenységét, illetve elősegíti a vetélés és koraszülés bekövetkezését is. 

Jelenleg a világ városainak mintegy 97%-ban rossz a levegő minősége, és tekintve, hogy a világ egyre inkább az urbanizáció felé halad, ez bizony kifejezetten rossz hír. Ellene fellépni pedig csak a zöld fordulattal lehet, vagyis a tiszta energiák alkalmazásával, a jelentős zöldítéssel és persze a gondolkodásmódunk megváltoztatásával. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek