2020. október 30. péntek
Alfonz

A tűz és az áradás együtt újabb katasztrófákat hoz Ausztráliába

2020. szeptember 11., 08:00
A tűz és az áradás együtt újabb katasztrófákat hoz Ausztráliába

A klímakatasztrófával együtt járó borzalmak szomorú mementójává vált az Ausztrál bozóttűz, mely közel háromnegyed évig perzselte a legkisebb kontinenst, 170 ezer négyzetkilométert, több, mint 320 Budapestnyi területet emésztettek el a lángok, és az óvatos becslések alapján is 1 milliárd állat veszett oda – amiben a rovarok nincsenek benne. De a pusztítás nagyobb lehet, mint gondoltuk. 

A katasztrófa folytatása 

Az elhamvadt erdőségek szerves részét képezik az Ausztrál ökoszisztémának. A tűz szükséges a megújuláshoz, az élet megfelelő mederben tartásához, vagyis nem magával a bozóttűzzel van a baj, hanem annak mértékével. Ráadásul a tűz elmúltával a baj még nem ért véget. 

kép: Matthew Abbott-The New York Times

Ausztrál kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a hatalmas tűznek olyan következményei is vannak, amiket nem veszünk számításba, és amelyek jóval feljebb tornázhatják az elvesztett életek számát, mint eddig tudtuk. 

 

A víz is veszélyben 

Jelenleg szárazság van a kontinens jelentős részén, de ez nem marad így. A szélsőséges időjárásnak hála pedig nagy mennyiségű csapadék lezúdulásával lehet számolni, azzal a dolog már alapvetően veszélyeket rejt magában. Most azonban a hamu is problémát okoz. 

kép: secure.telegraph.co.uk

Az elégett erdőségek, bozótosok után megmaradt hamut a víz a folyókba, tavakba, a deltákon keresztül pedig a sekélyebb tengervízbe is bemossa. A szennyezett víztől a tengeri füvek és más vízi növények sokkal nehezebben tudnak fotoszintetizálni, bejut a halak kopoltyújába és a pusztulásukat okozza. A vízbe jutó kálium, nitrogén és foszfor pedig nagymértékű algavirágzáshoz vezethet, mely elvonja az oxigént a vizekből, tömegesen pusztítva az ott élő lényeket. 

A helyi kormány nemrégiben egy 50 millió ausztrál dolláros segélycsomagot szavazott meg a természeti károk helyreállítására, ami azonban a szárazföldi területeket érinti. A tudósok attól tartanak, ha a vizes élőhelyek védelme nem kap legalább ekkora figyelmet, akkor a katasztrófa tovább fokozódik majd, akár jóvátehetetlen károkat is okozva Ausztrália egyedi élővilágában és az itteni ökoszisztémákban. 

lead kép: BRETT HEMMINGS-GETTY IMAGES