2022. június 26. vasárnap
János, Pál

A szennyvíz visszaforgatása révén jutna ivóvízhez Kalifornia

2022. május 28., 14:00
A szennyvíz visszaforgatása révén jutna ivóvízhez Kalifornia

Emlékeznek még a Waterworld című Kevin Costner filmre? Ez az, amelyikben a szárazföld eltűnik, és az emberek épített szigeteken, hajókon próbálnak túlélni. A film elég nagyot bukott, de van benne egy jelenet, melyre sokan felfigyeltek, és amely most megvalósulni látszik. Ez az, amikor egy szerkezet segítségével a főhős a saját vizeletéből készít iható vizet – mert ugye az se nagyon van egy tenger által uralt világban. 

Persze azért nem ennyire egyértelműen működik a lehetőség, de közel van ehhez. A helyszín Kalifornia, ahol a vízhiány olyan méreteket ölt, ami mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. Soha nem látott vízkorlátozásokat léptettek életbe, a kertek öntözése csak egyes napokon lehetséges, a járdák mosását már megtiltották. A vízhiány pedig a szennyvíz felé fordította a figyelmet. 

 

Természetesen a Los Angeles megyei Joint Water Pollution Control Plant vállalat már most is kezeli a szennyvizet, tisztítják és ártalmatlanítják olyan mértékben, hogy az biztonságosan visszaengedhető legyen az óceánba. De ez ugye édesvíz, amint az óceánba ér, már ilyen minőségében nem lehet vele számolni. Gavin Newsom kormányzó azonban hatalmas lehetőséget lát egy olyan eljárásban, melynek során a szennyív megfelelő tisztítás után visszakerülhetne az ivóvíz-hálózatba. 

Ez elsőre lehet, hogy gusztustalanul hangzik, de a beruházás 3,4 milliárd dollárért egy olyan rendszert jelentene, mely a mostani tisztítási folyamaton felül beiktat egy membránrendszert és mikroorganizmusokat is. Sőt, egy igen erős ultraibolya sugárzással is dolgozik, mely az utolsó lépésben a 99%-osan megtisztított vizet még fertőtleníti az esetlegesen túlélő vírusokat, vegyi anyagokat is kitisztítja a vízből. 

A lépés bár drasztikusnak tűnik, de szükségszerű, és az eljárással közel 570 millió liter vizet lehet termelni minden egyes napon. Ez pedig Kalifornia, de tulajdonképpen az egyre jobban kiszáradó, a szélsőséges időjárás szorításában vergődő világ számára sem mindegy. Ráadásul a tisztítórendszer működtetése munkahelyeket is teremtene, vagyis a kezdeményezés jó eséllyel sok támogatóra találhat. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek