2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

A szárazság tárt fel egy 3400 éve letűnt várost a Tigris vizéből

2022. június 19., 14:00
A szárazság tárt fel egy 3400 éve letűnt várost a Tigris vizéből

Irakban a szárazság okán kénytelenek voltak hozzányúlni a Moszuli víztározó vizéhez, méghozzá igen nagy mértékben. A Tigris folyón található tározó szintje így jelentősen leapadt, cserébe azonban egy 3400 éve letűnt város romjait mutatta meg. 

A Palota, épületek, élelmiszertározók és több szintes lakóházak romjai annyira jó állapotban maradtak fent, ami még a régészeket is meglepte, tekintve, hogy napon szárított iszaptéglákból emelték őket, melyek 40 évet töltöttek a víz alatt. Ennek oka, hogy ie. 1350 körül egy földrengés pusztította el a települést, melynek következtében a leomló épületek eltemették a falakat, megőrizve így azokat. 

 

 

A régészek most rohamtempóban kell, hogy dolgozzanak. A település létéről tudtak, méreteiről és kincseiről - jó állapotú agyagedények és ékírásos táblák - azonban nem, így most ezeket a leleteket igyekeztek a lehető legjobban feltárni. 

Sok idejük nem volt, mivel a terület mostanra újra víz alá merült. Hogy a leleteket megőrizzék egy következő szárazságig, melynél újra több részletet tárhatnak fel, szoros műanyagfólia borítást alkalmaztak, melyet kavicsfeltöltéssel rögzítettek, hogy a víz esetleges rombolása ne tehessen kárt az ősi Zakhiku – a Mittani Birodalom fontos központjának megmaradt romjaiban. 

képek és lead kép: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

 

Ezek is érdekelhetnek