2023. október 4. szerda
Ferenc

A száraz idő közepén alakult ki áradás Svájcban

2022. július 21., 11:00
A száraz idő közepén alakult ki áradás Svájcban

Hogyan lehetséges az, hogy egy területen áradás lép fel úgy, hogy a közelében sem volt egyetlenegy csepp eső sem. A nagyobb csapadékmennyiség azonban nem feltétele az áradásoknak abban az esetben, ha kellően meleg van. 

kép: the-ski-guru.com

Svájc területén, Zermatt térségében alakult ki áradás, bár tény, hogy ez nem az a fajta árhullám volt, mely autókat sodor magával, vagy házakat mos alá. Csendesebb verzió, de korántsem veszélytelen, hiszen a kialakulása önmagában intő jel. 

 

 

Az áradás oka a gleccserolvadás, mely bizony a túlságosan magas hőmérséklet velejárója. Az Alpok gleccserei pedig érzékenyen reagálnak ezekre a magas hőmérsékletekre. Mostanra már csak a magasabb hegycsúcsok tetején mérnek állandóan fagyos időt, még 3500 méteres magasságban is pozitív tartományban mozog a hőmérő higanyszála. 

kép: Keystone - Philippe Mooser

Ez lassú olvadást okoz, ami már önmagában is katasztrofálisan hathat a gleccserekre, de azok szerkezetét is rendkívüli módon gyengíti, mely alaprecept egy halálos szikla és jéglavina kialakulásához. Éppen ez történt július elején is a Marmolada gleccser esetében. 

kép: the-ski-guru.com

lead kép: zermatt.ch

Ezek is érdekelhetnek