2023. június 3. szombat
Klotild

A sütőolaj és a komposzt nagyon nincsenek jóban!

2021. február 27., 11:00
A sütőolaj és a komposzt nagyon nincsenek jóban!

A sütőolaj elfogadottsága változó. Van, amikor mindenkit arra biztatnak, olajat használjon, máskor inkább állati zsiradékra szavaznak a szakértők, kis idő múlva jöhet a kókuszzsír, majd vissza az olajhoz, és így tovább. Az sütőolaj nem ördögtől való, sőt, 100%-ban újrahasznosítható, de ehhez kell valami: össze kell gyűjteni! 

Hova tegyem? 

A használt étolajjal kapcsolatban nagyon sokszor vetődik fel a kérdés: mégis, hova tegyem? Néhány évvel ezelőttig a bevett szokás a legtöbb esetben az volt, hogy a lefolyóba zuttyantottuk. Igaz, már akkor is sok duguláselhárító szakember mondta, hogy ez nem jó ötlet, így sokan nem a lefolyóba, hanem a wc-be öntötték a nem kívánt anyagot. 

kép: wikihow.com

A környezetre gyakorolt hatása miatt kampány indult. A használt sütőolaj ugyanis az élővizek ádáz ellensége, a vízen szétterülve oxigénhiányt idéz elő, komoly környezeti károkat tud okozni, a milliárdos anyagi károkról már nem is beszélve - ide értve a csatornatisztítást is. 

A lefolyó tehát kiesett - hál’ Istennek -, és előtérbe került a gyűjtés. Legalábbis a városokban, ahol ugye vagy a lefolyó van, vagy a szemetes. De ez utóbbiban az olaj sokszor kifolyt, és kimosni az olajos szemetest gusztustalan, így inkább gyűjtötték az emberek, és vitték a közeli gyűjtőpontokra. Ma már a környezettudatosság vezeti a kezüket, és meg is szokták ezt a rendszert. 

 

Komposzt? 

A városokban ugye nem nagyon van más megoldás, mint a gyűjtőpont. A kertes övezetben azonban ott kelleti magát a komposztáló edény, ahol elfér az olaj is, a zöldhulladékkal és az ételmaradékokkal együtt. De ezt érdemes tisztázni: az olaj nem való ide sem. 

Már az ételmaradékokkal is van gond, hiszen a környék összes macskája, borza, menyétje patkánya és egere a mi komposztunkra fog járni a finom falatokért, az olaj azonban még ennél is nagyobb bajt csinál: tönkre teszi a munkánkat. A komposzt érése ugyanis jelentősen lelassul a hatására, ráadásul a nedvességtartalmát is csökkenti, vagyis messze nem lesz olyan gyorsan és olyan jó minőségű komposztunk, mint szeretnénk. 

kép: wikihow.com

A gyűjtés mellett szól az is, hogy a sütőolaj bizony 100%-ban újrahasznosítható! 90%-ból bioüzemanyag, 10%-ból biogáz készül, vagyis duplán jól jár az újrahasznosítással a környezet! 

lead kép: утилизация.укр

Ezek is érdekelhetnek