2023. április 2. vasárnap
Áron

A sivatagot szennyezi a textilipar

2021. november 28., 14:00
A sivatagot szennyezi a textilipar

Sokszor és sok helyen olvashatunk arról, hogy milyen problémákat is generál a divatipar, azon belül is a fast fashion irányzat. De hiába olvasunk, látjuk magunk is, hogy az ide tartozó termékek minősége messze elmarad a kívánalmaktól, ezeknek a márkáknak a népszerűsége töretlen. 

Mi a gond? 

A fogyasztói társadalom iskolapéldája a fast fashion. Olyan divatipari egységekről van szó, melyek nem évente, nem szezononként, hanem hetente jönnek ki új kollekciókkal, vagyis a vásárlásra való ösztönzésük elképesztően magas. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy alacsony áraik miatt még az is vesz magának ruhát, akinek igazából nincsen rá szüksége, pusztán azért, mert olcsó. 

Az ár alacsonyan tartásának persze megvannak a maga hátulütői. Többek közt az egyik az anyagminőség. Alacsonyabb minőségű textileket alkalmaznak, ami igazából azt jelenti, hogy ezek a ruhák nem hordhatóak olyan sokáig, mint drágább társaik. Eközben pedig a vegyszerek terén sem lehet válogatni, azaz a környezettudatosság ezen a vonalon - dacára bármilyen kampánynak vagy reklámnak - egyszerűen kivitelezhetetlen. 

 

De hát sehol nincs ruha... 

Érdekes, hogy a műanyagok elleni harcot sokkal intenzívebben folytatják az emberek, mint a fast fashion elleni fellépést. Ennek oka többek közt az is, hogy a ruhákat nem látjuk a hírekben, nincsenek arról felvételek, ahogyan belegabalyodnak a teknősök, vagy megöli a madarakat, bálnákat az elfogyasztott ruha. 

A textilhulladék egy jelentős hányada ugyanis máshova kerül, egy olyan területre, ahol nincsen szem előtt. Ez például az Atacama sivatag egyes hulladéklerakóit jelenti, ahol a textilek várják a biológiai lebomlásuk végét. Erre azonban éppen a kezeléseknek és a kevert szálaknak hála akár 200 évet is várhatnak, miközben a bomlásuk során a vegyi anyagok lassan kioldódnak belőlük, szennyezve ezzel a levegőt és a talajvizet is. 

A fenntartható fejlődésbe a mostani divat, illetve a most uralkodó irányzatok nagyon nehezen szuszakolhatóak bele. Az olyan lehetőségek, mint a fast fashion csábítóak lehetnek ugyan, de hosszabb távon lényegesen többe kerülnek, mint a minőségi ruhadarabok, és a természet is hatalmas árat fizet a mi stílusunk miatt. 

képek és lead kép: phys.org

Ezek is érdekelhetnek