2023. március 27. hétfő
Hajnalka

A megvásárolt dolgaink harmada azonnal a kukában végzi

2021. április 24., 14:00
A megvásárolt dolgaink harmada azonnal a kukában végzi

A pazarlás olyan probléma, mellyel az emberiségnek mindenképpen szembe kell néznie. Nem is kifejezetten arról van szó, amikor tudatosan kihajítunk valamit, amiről tudjuk, hogy igazából semmi baja, hanem arról a pazarlásról, amit igazán el sem tudunk kerülni. 

Mit is vettem? 

Szomorú tény, hogy a megvásárolt termékek harmada tulajdonképpen hulladék, vagyis a vásárlás után semmi másra nem használjuk őket, csak a szemétbe kerülnek. Nagyon leegyszerűsítve: azért fizetünk, hogy hulladékunk keletkezzen. Persze ezeknek a termékeknek is van funkciója, de kiválthatóak lennének olyan formában, hogy ne pusztán egyszeri felhasználásra legyenek alkalmasak. 

kép: Stock

És hogy ez miért is lenne fontos? Éves szinten 560 kilogramm szemét kerül a kukákba. Ez pedig fejenként értendő, vagyis egy négytagú család egyetlen év alatt több, mint 2 tonna hulladékot jelent.  

Holott a természet nem ismeri a szemét fogalmát, semmi sem lehet jelen úgy, hogy annak ne lenne valamilyen értelme vagy funkciója mindig, amikor létezik. A hulladék éppen ezért elfogadhatatlan tényező.  

 

Mi a hulladék? 

Amellett, hogy a megvásárolt hulladékokat igyekszünk elkerülni - ami nagyon nem egyszerű feladat -, mindenképpen hangsúlyos az élelmiszerpazarlás is. Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez már önmagában is elkeserítő, hiszen sok helyen éheznek az emberek, és vízhiánnyal néz szembe a világ, mi pedig 1.3 milliárd tonnányi élelmiszert pazarlunk el. 

Tesszük ezt ráadásul úgy, hogy ennek pusztán töredéke kerül a komposztra, vagyis egyszerűen hagyjuk elveszni az értékes tápanyagokat, mert nehézkes, vagy fárasztó lenne számunkra az újrahasznosításuk. 

kép: chai-khana.org

Hogy a cégek kénytelenek lesznek átállni a körforgásos gazdaságra, az nem is kérdés, hiszen azon túl, hogy a társadalmi nyomás erre sarkalja őket, egyszerűen nem lesz elegendő alapanyag és energiaforrás ahhoz, hogy ezt a fajta pazarló életvitelt kövessük. De az egyéneknek is meg kell érteni, hogy minden, ami szemétté lesz az ő zsebükből veszi ki a pénzt, méghozzá megdöbbentően hatalmas összegeket! Ezt pedig lehetne orvosolni, csak akarni kell. 

lead kép: discover.rbcroyalbank.com

 

Ezek is érdekelhetnek