2023. június 3. szombat
Klotild

A koronavírus gazdasági rombolása Pakisztánban tömeges faültetést hozott

2020. május 18., 12:00
A koronavírus gazdasági rombolása Pakisztánban tömeges faültetést hozott

 

A koronavírus a környezetvédelemnek sem tesz túl jót. Sajnos a járványhelyzet sorra akasztja meg a kezdeményezéseket, lassítja a kivitelezéseket. Van azonban olyan ország, ahol egy célratörő megoldással orvosolták ezt a problémát, ráadásul ezt a lehetőséget éppen a járvány adta a vezetés kezébe. 

Fákat kérünk! 

Pakisztán a kérdéses terület, ahol még 2018-ban hirdette meg a kormány azt a kezdeményezést, melyben összesen 10 milliárd fát szeretnének az országban elültetni. A szám hatalmas, de kelleni is fog a sok-sok növény, hiszen a területen az erdőirtások és az intenzív mezőgazdasági művelés következtében olyan aszályok keltek életre, melyek ellen mindenképpen tenni kell. 

kép: akdn.org

A nagy erdőségek ugyanis hatással vannak az időjárásra, egészen pontosan a víz körforgásban van jelentős szerepük. A fák lombkoronája, illetve minden növény párologtat, amikor nagy a hőség. A párolgás pedig egy nagyobb erdőség esetében már akkora mértékű, mely jelentősen járulhat hozzá a felhőképződéshez. A felhők egyrészt enyhítik a nap tűző sugarait, másrészt egy idő után a bennük felhalmozódó, többek közt az erdőkből származó nedvesség kicsapódik, és esővel jutalmazza a területet. 

 

Ültető brigád 

A faültetés tehát érthető módon az egyik leghatékonyabb fegyver a kezünkben a klímakatasztrófa ellen. Igaz, ezeket a fákat gondozni is kell, hiszen beletelik némi időbe, míg erdőségnek lehet őket nevezni, de a lépéseket most kell elkezdeni. Csakhogy a járvány gondot okozhatna. 

Pakisztán azonban úgy gondolta, hasonlóan jár el, mint az itthoni vezetés. A kormány ugyanis itt is felajánlott az egyre gyarapodó munkanélkülieknek munkát. a feladatuk pedig a faültetés, amiért nem kapnak túl sok pénzt, de a megélhetésükhöz, a helyzet átvészeléséhez eleget. Cserébe pedig a mintegy 60 000 munkanélküli, vagy éppen a munkát végző nők segítsége olyan lökést ad a faültetési akciónak, amire már nagy szükség volt.  

kép: Shahid Rashid Awan, Project Director (Punjab) TBTTP

Nem utolsó sorban a fásítás mellet az emberek a városokból is kiszakadnak, és van tér a számukra ahhoz, hogy megtartsák a két méteres távolságot, miközben nem a négy fal közt bezárva várják, mikor fogynak el a pénztartalékaik. 

lead kép: goodnewsnetwork.org

Ezek is érdekelhetnek