2022. október 4. kedd
Ferenc

A kókuszolaj pusztítóbb hatású, mint a pálmaolaj

2020. július 16., 12:00
A kókuszolaj pusztítóbb hatású, mint a pálmaolaj

A pálmaolajat igyekeznek kerülni a tudatos vásárlók, hiszen az erősen rombolja a környezetet. Persze nem magával az olajjal van a baj, hanem az esztelen termesztéssel, amiért esőerdők tömegét irtják ki, komoly károkat okozva ezzel az ökoszisztémáknak. 

Pálma kontra kókusz 

A pálmaolaj egy alapanyag, mely igen sok termékben jelen van. Kikerülése így nehézkes, mivel a legtöbben nemigen veszik a fáradságot arra, hogy elolvassák az összetételét a kiválasztott terméknek. A pálmaolaj romboló hatásai miatt a környezetvédők azért lobbiznak, hogy a terméken fel kelljen tüntetni azt, ha pálmaolajat tartalmaz - és persze azt is, ha ez olyan termelőtől származik, aki fenntartható módon állítja elő az olajat. 

kép: today.com - getty images

A kókuszolaj más. Ezt az anyagot a nagyközönség - legalábbis itthon - csupán néhány éve fedezte fel. Kitűnő tulajdonságai miatt sokan szeretik, az pedig egy jelentős jó pont, hogy még egészséges is. Sőt, a környezetre sem gyakorol különösebb hatást - nos, ebben azért tévedünk. Erik Meijaard, a Kenti Egyetem kutatója és csapata egy tanulmányt adtak közre, mely megmutatja, hogy a kókuszzsír és kókuszolaj messze nem olyan környezetbarát, mint gondoljuk. 

 

Pusztító termelés 

A kókuszolaj esetében a gondot az jelenti, hogy főleg a Csendes-óceán szigetvilágában termesztik a kókuszpálmákat, ahol alapvetően nagyon sérülékeny az ökoszisztéma, és a veszélyeztetett fajok száma is igen magas. Ennek köszönhető, hogy egy millió tonna kókuszolaj előállítása 20 faj fennmaradását is veszélyezteti. 

kép: nytimes.com - iStock

A pálmaolaj esetében ez a szám 3.8. ez nem azt jelenti, hogy a pálmaolaj nem is olyan romboló, hanem azt, hogy sajnos a kókuszolaj még nagyobb károkat okoz. De ne legyenek illúzióink, az olívaolaj esetében a mutató 4.1 - csak ez viszonylag ritkán kerül elő. 

Vagyis a gond nem egy-egy termékkel, hanem a tömeggyártás mindent legyaluló módszerével van. Hogy létezik-e kiút? Minden bizonnyal, de az már egészen más kérdés, hogy ezt képesek vagyunk-e tolerálni. 

lead kép: nutraingredients-usa.com

Ezek is érdekelhetnek