2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

A klímaváltozás invázióval is együtt jár!

2018. október 12., 16:00
A klímaváltozás invázióval is együtt jár!

A klímaváltozásnak vannak olyan részei is, melyekkel keveset foglalkozunk, hiszen a pusztító viharok és áradások sokkal intenzívebben vonzzák a figyelmet. Legalábbis addig, amíg ezeket a keveset említett hatásokat nem érezzük a saját bőrünkön is.

Invázió

Ma már szinte természetes, hogy a megszokott szép piros katica mellett a harlekinkatica is a mindennapjaink része. Nem szeretjük annyira, hiszen csíp, ráadásul tél előtt tele van vele minden ablakszegély, de hát már itt van. Ez igaz a puszpángmolyra is, ami a dísznövényként tartott puszpángokat – vagyis a bukszusokat pusztítja, lárvája akár tarra is rághatja a növényeket. De hát már itt van, megszokjuk majd.

kép: wikipedia.com

Most az aktuális rosszfiú a poloska, többek között az afrikai vándorpoloska. A rovar nem csíp, csak büdös, és állandóan bejön a lakásba, megül az ablakoknál, szinte mindenhol ott van. bár közvetlenül valóban nem bántja az embert, a termésben elképesztő károkat képes okozni. A zöldséget, és minden más haszonnövényt, de még a dísznövényeket is károsítja azzal, hogy a növényi nedveket szívogatja. Amíg nincs belőlük sok, addig nincs is nagy baj, ám most nem ez a helyzet.

Klímaváltozás?

Igen, a poloskákat is ennek köszönhetjük. Illetve azok nagy számú elszaporodását. A trópusi fajok, mint amilyen az afrikai vándorpoloska is, hazánkban a tél rendszerint kiírtja, így igazán elszaporodniuk nem sikerül. Napjainkban azonban a globális felmelegedés egyre enyhébb teleket eredményez, vagyis a behurcolt kártevők már képesek azt átvészelni. Tovább rontja a helyzetet, hogy hiába jön egy keményebb tél minden harmadik – negyedik évben, addigra a rovarok kisebb csoportjai már képesek lesznek alkalmazkodni a hideghez.

Az inváziós fajok pedig az őshonos flórára is hatással vannak, hiszen sokszor nem képesek felvenni a versenyt a honos fajok a betelepülőkkel. Ez nem csak a rovarok, a növények esetében is igaz. A hazai mezőgazdaság, a növénytermesztés és más iparágak pedig egyszerűen nem tudnak mit kezdeni az inváziós fajokkal, hiszen természetes ellenségeik nem élnek az adott területen, így kontrollálatlanul képesek szaporodni.

kép: wikipedia.com

Mit lehet tenni?

Elsősorban a felmelegedés ellen kell védekezni, méghozzá sürgősen. Ha ugyanis képesek leszünk azt megállítani, vagy legalább mérsékelni, akkor az inváziós fajok kérdését a természet megoldja. Ha nem, akkor olyan vegyszerekhez leszünk kénytelenek nyúlni, melyek nem csak a kártékony rovarokat pusztítják, hanem azokat is, melyek elengedhetetlenek az egészséges mezőgazdaság fenntartásához.

lead kép: femina.hu

Ezek is érdekelhetnek