2023. október 4. szerda
Ferenc

A klímaváltozás és az országhatárok

2021. május 31., 08:00
A klímaváltozás és az országhatárok

A klímaváltozás hatással van a mindennapi életünkre, és persze az országok gazdaságára is. A tüzek, áradások szinte mindenhol pusztítanak, persze ez minden ország belügye. De sajnos a klímaválság más szempontból is erősen érinti az országokat. 

kép: tripadvisor.com

Több olyan terület is van a világon, ahol az országhatárok gleccserek vonulataihoz vannak igazítva. Ezzel csak az a baj, hogy bizony itt előfordulnak változások. Persze amikor a határokat meghúzták, ezzel akkor is tisztában voltak, és be is vezették a mozgó határ fogalmát. Ez eddig azonban csupán minimális változásokat hozott olyan területeken, amiknek nem igazán volt gazdasági jelentőségük, vagy nem volt olyan jelentős, hogy érdemes legyen róluk vitázni. 

 

Csakhogy a gleccserolvadások világszerte erőteljesek, így a határok is átrendeződnek, többek közt például Pakisztán és India, vagy éppen Olaszország és Svájc között. Ez utóbbi esetben ráadásul igen nagy területről van szó, mely magában foglal egy éttermet is a Matterhorn hegycsúcs közelében. 

kép: tripadvisor.com

A Rifugio Guide del Cervino – ahogyan az a nevéből is jól kiderül - eleddig Olaszországhoz tartozott, ám a határvonalat jelölő gleccsergerinc elolvadt, így most erős határvita van Svájc és Olaszország között, mert mindkét fél magáénak követeli a területet. Ez pedig konfliktust szül, ha nem is olyan vészesen nagyot, de határvitákat vált ki, és ez bizony csak a kezdet. 

kép: regioni-italiane.com

lead kép: montagnari.com

 

Ezek is érdekelhetnek