2023. szeptember 23. szombat
Tekla

A kávékapszulának leáldozott, jöhet a kávégolyó?

2022. november 20., 11:00
A kávékapszulának leáldozott, jöhet a kávégolyó?

Egyre többen érzik, hogy bár kiváló kávé főzhető a kapszulás megoldással dolgozó gépekkel, ez a rendszer hosszabb távon semmi esetre sem nevezhető fenntarthatónak. Gondoljunk csak bele: percenként a világon mintegy 39 000 kávékapszulát gyártanak le, ebből pedig a nagyobb hányad, körülbelül 29 000 darab a szeméttelepen végzi, hogy megkezdje lassú bomlását, mely minimum 500 évet vesz igénybe.... 

kép: migros.ch

A Migros nevű svájci vállalat éppen ezért a kávégolyókban látja a jövőt. A különböző méretű golyókat egy ultravékony, komposztálható réteg tartja egyben, mely a főzés során nem oldódik fel, vagyis nem isszuk meg azt. Így azonban nincs kapszulahulladék, ami kifejezetten jó hír. 

 

Persze a dolognak van szépséghibája, ez pedig a kávégép. A golyós megoldáshoz ugyanis egy másik gépre van szükségünk, vagyis az átállás úja csak rengeteg alapanyagot igényel és hulladékot eredményez, ami azért idézőjelbe teszi a golyók környezettudatosságát. Ráadásul a piac jelenleg is ismer hasonló eljárást, az pedig a párnás verzió, amelyben komposztálható szövetre cserélni a párnák összetartó anyagát sokkal egyszerűbb megoldás lehet. 

kép: am970theanswer.com

Mindemellett a kávéfőzésnek több olyan alternatívája is adódik, melyek kivitelezése nem igényel extra gépet, így környezettudatos lehet, ha a beleszórt - felhasznált kávé mennyiségére odafigyelünk, nem bánunk vele pazarlóan. 

kép: packaginginsights.com

lead kép: cash.at

Ezek is érdekelhetnek