2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

A katica szagával védekeznének a levéltetvek ellen

2022. május 30., 11:00
A katica szagával védekeznének a levéltetvek ellen

Élelmiszereink beltartalmának (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) csökkenése az utóbbi 50 évben drasztikusnak mondható. Ennek egyik oka a vegyszerezés, melyre azonban szükségünk van, hiszen a nagyüzemi növénytermesztéshez ez elengedhetetlen. Vagy mégsem? 

Nagyon sok területen igyekeznek kihasználni a természet adta lehetőségeket. Ezek növénytársítások formájában is jelentkezhetnek, de a biológiai növényvédelemnek is igen nagy keletje van. Persze itt is vannak kudarcok, erre jó példa lehet a levéltetvek visszaszorítása érdekében betelepített harlekinkatica. Az elgondolás ugyan jó volt, a megvalósításba azonban csúsztak gondok. 

Most a Pennsylvaniai Állami Egyetemnek sikerült elérnie egy olyan áttörést, mely alapjaiban lehet képes megváltoztatni a növényvédelmet. Ráadásul az eljáráshoz nem vegyszereket hanem a rovarok szaglását használják ki. 

 

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de bizony a rovaroknak is van szaglása, sok esetben igencsak fejlett. Ez a levéltetvek esetében is igaz, és rettegett ragadozójuk, a katicabogarak bizony szagokat is bocsátanak ki. Ezt megérezve a tetvek szaporodása lelassul, a szárnyaik megnőnek - ezzel javítva a menekülési esélyeket - ami a növényvédelem szempontjából sem mellékes. 

A tudósoknak gázkromatográfia felhasználásával sikerült izolálni azokat a szaganyagokat, melyeket a katicák választanak ki, és amelyek tulajdonképpen “félelemreakciót” váltanak ki a levéltetvekből. A laboreredmények igazolják a tudósok elképzeléseit, de a szabadban végzett tesztek még hátra vannak. Az illatkombót egy diffúzor segítségével juttatják ki a kertbe, ültetvényre, és a tetvek száma remélhetőleg jelentősen csökken. Ezzel a növények erősebbek lesznek, termésátlaguk is megnő, vagyis a haszon kézzel fogható.

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek