2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

A kaliforniai erdőtüzek már szükségállapot kihirdetését is megkövetelik

2022. július 30., 11:00
A kaliforniai erdőtüzek már szükségállapot kihirdetését is megkövetelik

Kalifornia nem áll valami jól a klímakatasztrófa hatásainak tükrében. Nem csak az a gond, hogy kiterjedt és komoly vízhiánnyal küszködik gyakorlatilag az egész állam, mely már a nagyüzemi termelést is komolyan érinti. A szárazság is olyan kihívás elé állatja az embereket és minden élőlényt, amit egyre nehezebb uralni. 

kép: DAVID MCNEW - AFP

Az eső hiánya a növényzet kiszáradását is magával hozza. Megtévesztő lehet, ha zöld növényeket látunk ilyenkor, mert bár a kiszáradás látványos jeleit nem, vagy csak kis részben mutatják, a nedvességtartalmuk sajnos akár jelentős mértékben is csökkenhet. 

 

Az alacsony páratartalom, az extrém hőség és a vízhiány pedig tökéletes koktél az erdőtűz kialakulásához, melyekből Kaliforniában évről-évre egyre több és egyre kegyetlenebb alakul ki. Jelenleg a Yosemite Nemzeti Park környékén tombol egy erdőtűz, mintegy 48 négyzetkilométeres területen, melynek következtében az államban szükségállapotot is el kellett rendelni. 

Most is több, mint 400 tűzoltó próbálja kordában tartani a lángokat több tűzoltóautó és repülőgép bevonásával. Azonban az oltás elképesztően nehéz, hiszen a száraz növényzet pillanatok alatt kap lángra, és sajnos a növények nedvességtartalma nem nő meg attól, hogy a tűzoltóság igyekszik vizesen tartani őket, vagyis a tűz terjedésének féken tartása gigászi munkát igényel. 

képek és lead kép: JUSTIN SULLIVAN - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

Ezek is érdekelhetnek