2023. június 3. szombat
Klotild

A jégtorlódás miatt katasztrofális áradások alakultak ki Alaszkában

2023. május 26., 14:00
A jégtorlódás miatt katasztrofális áradások alakultak ki Alaszkában

Alaszka életében egy kicsit másképpen néz ki a május, mint mondjuk idehaza. Ilyenkor, vagyis május végén már a rövidnadrág és a póló a jellemző, hiszen nemsokára beköszönt a nyár, mely “hála” a klímaváltozásnak egyre forróbb és szárazabb. 

Alaszka azonban május elején - idén némi csúszással, május közepén - végén - tapasztalja az úgynevezett tavaszi szakadást, melynek során a téli hómennyiség egy része elolvad, és ez jellemzően kiterjedt áradásokat okoz szerte az államban. 

 

 

 

Ez idén sincsen másképpen, de a nagy mennyiségű olvadékhoz még csatlakozik a folyók tetején úszó jég is, mely feltorlódva az áradásokat jelentősen megnöveli. Ez zajlik most a Yukon és a Kuskokwim folyókon. 

A part közeli települések szinte mindegyike küszködik az áradások jelentette kihívásokkal. Iskolákat kellett bezárni, több ingatlanból is elmenekültek a lakóik. Szerencsére egyelőre sem halálos áldozatokkal, sem sérültekkel nem kellett számolni, de május 14-én a kormányzó katasztrófahelyzetet hirdetett az érintett területeken. 

képek és lead kép: NWS Fairbanks

Ezek is érdekelhetnek