2023. szeptember 23. szombat
Tekla

A hulladék lehetőség, nem pedig szemét - és hatalmas pénz is van benne

2022. május 30., 08:00
A hulladék lehetőség, nem pedig szemét - és hatalmas pénz is van benne

Kiemelt jelentőségű, hogy az emberek, minden ember megértse: a hulladék, mint olyan nem létezik! Megfelelően szelektálva a már nem használt anyagok új életet kezdhetnek, ami elképesztő erőforrásokat ad az emberiség kezébe! 

A szelektív hulladékgyűjtés még mindig komoly fennakadásokba ütközik. Jó esetben azért, mert a lelkes lakosság túlságosan is szelektál, és sok olyan hulladékot is tesz újrahasznosításra szánt edényekbe, melyek nem azok, vagy ahogy belekerültek a szemetesbe, úgy nem hasznosíthatóak újra (például nincsenek rendesen elmosva). A másik oldalon pedig azok az emberek állnak, akiket ez a dolog “nem foglalkoztat”. Úgy érzik, nekik ez nem kötelező - holott az -, vagy éppen, hogy ők már túlságosan öregek ehhez. Ez pedig probléma. 

 

Még ha szeletíven gyűjtjük is a szemetet, az újrahasznosítás léptéke akkor is szánalmasan alacsony. A műanyagok tekintetében - melyek jelenleg a legnagyobb gondot okozzák a hulladékok terén - a világ átlagos újrahasznosítási rátája mindössze 9%. Ez pedig siralmasan alacsony, amivel a törvényhozók is tisztában vannak. Az EU ezért célul tűzte ki, hogy a műanyagok újrahasznosítása 2030-ra elérje az 55%-ot. 

Ez persze nem pusztán környezetvédelem vagy szívjóság. Azon túl, hogy a környezet megóvása egyre égetőbb, éppen ezért egyre jobban megtérülő befektetés és azzal is számolni lehet, hogy az újrahasznosítás révén az új műanyag termék előállítása 44%-kal olcsóbb, mint a friss termék legyártása. 

Persze tény, hogy a hulladékok újrahasznosításához megfelelő berendezésekre, átgondolt gyűjtési rendszerre és a lakosság hathatós segítségére, valamint törvényi szabályozásra és ösztönzésre is szükség van. Ez nem könnyű feladat - és az elején nem is olcsó - de megéri, hiszen az, amit szemétnek hiszünk, vagy inkább annak kezelünk, elképesztő erőforrásokat rejt magában, melyek kihasználása nemhogy ártana, hanem kizárólag használ a környezetnek - persze akkor, ha az energiát, nyersanyagot a hulladékból ésszel nyerjük ki. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek