2023. január 29. vasárnap
Adél

A heves esőzések földcsuszamlásokat okoztak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, több halálos áldozatot is követelve

2022. november 19., 08:00
A heves esőzések földcsuszamlásokat okoztak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, több halálos áldozatot is követelve

A Kongói Demokratikus Köztársaság az utóbbi időben azzal került be a legtöbbször a hírekbe, hogy a heves esőzések kifejezetten nagy rombolást vittek véghez az ország számos területén. Bár az eső, pontosabban a nagy mennyiségű eső nem ismeretlen az ország számára. A szélsőségessé váló időjárás ezen a területen is erősen megmutatkozik. 

kép: NOAA

Most újra a heves esőzések, illetve a hatalmas mennyiségben érkező csapadék okozza a gondokat az ország területén. A keleti részen, Dél-Kivu tartományban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a villámáradások mellett kiterjedt földcsuszamlásokkal is számolni kell. 

 

 

 

November 13 óta éri a területet a csapadék, aminek hatására a föld annyira átnedvesedik, hogy a rétegek elcsúsznak egymáson. Ez november 16-án következett be, mikor a földcsuszamlás Bunyakiri városát érintve tarolt le ismeretlen számú házat. 

A heves esőzések több épületben is kárt tettek, falak omlottak le, egy lakóház pedig teljesen összeomlott. A mostani események mérlege eddig számtalan sérült, és 4 halálos áldozat. Az esőzések pedig nem csak folytatódnak a területen, hanem a szakemberek előrejelzései szerint még fokozódni is fognak. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek