2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

A hét végére érkezhet az első hó

2022. november 17., 08:00
A hét végére érkezhet az első hó

Most már erősen érezzük a hőmérsékleteken, hogy az indián nyár messzire szállt, megállíthatatlanul közeledik a tél. Ezzel nincs is semmi baj, de ha már a hideg és a fagy beköszönt, akkor nagyon jó lenne némi hóval is találkozni. 

A fehér karácsony lehetősége egy jó ideje nem kecsegtet bennünket, hogy ez idén másképpen lesz-e azt még nagyon nehéz lenne megmondani. A péntek azonban hozhat már némi havat, igaz, egyelőre csak északra - északkeletre. 

 

A Mátra, a Bükk és a Zempléni hegység magasabb területein akár több centi hó is érkezhet, de még a sík vidékek is részesülhetnek annyi hóban, ami fehérre festi a tájat. Egy időre legalábbis, ez a havazás ugyanis maximum a hegyekben eredményezhet tartósabb havat. 

A havazásért két jelenség találkozása lehet felelős. Pénteken egy mediterrán ciklon alakítja az időjárásunkat, mely sok csapadékot is szállít. Az északi - északkeleti területekre pedig benyomul az a sarkvidéki eredetű hideg levegő, mely a Kelet-európai-síkságot árasztja el. A hideg és a csapadékos levegő találkozása pedig elhozhatja a fehér leplet. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek