2022. június 27. hétfő
László

A hét második felére az extrém meleg Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is megjelenik

2021. augusztus 10., 14:00
A hét második felére az extrém meleg Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is megjelenik

A hőhullámok mellett most már érdemes lesz megjegyezni a hőkupola kifejezést is, mely gyakorlatilag egy magas nyomású rendszer alatti terület. Nagyjából olyan ez a rendszer, mint egy fedő, mely alá beszorul a forró levegő, sokszor végletesen szárazzá válva, a felhőképződés esélyét is minimálisra csökkentve. 

kép: Washingtonpost

Erre láthattunk példát idén Kanadában, ahol 50°C os forróságot eredményezett a jelenség, mely végül a rekord magas hőmérsékletet beállító város pusztulásával zárult, mivel az pár nappal a rekord után porig égett. 

kép: severe-weather.eu

Most a hőkupola sokkal közelebb, Európa déli részei felet is megfigyelhető. Ez eredményezte az extrém meleg időjárást Törökország felett, és ez okozza a most újra leszökő magas hőmérsékleteket Görögországban is. 

 

 

Most azonban nem áll meg a meleg a demokrácia bölcsőjénél, hanem tovább terjed, és extrém értékeket produkál majd Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában, valamint Máltán is. Mindezzel pedig a hét közepére - végére lehet számolni. 

kép: severe-weather.eu

Természetesen ahogyan tette ezt Törökországban, Görögországban, vagy anno Kanadában, a hőkupola most is jelentősen megnöveli az erdőtüzek kialakulásának lehetőségét, sőt, tovább rontja a már lángoló területek esélyeit az oltásra, és ahogyan azt fent is írtuk, a kupolában az esők kialakulására igen csekély esély mutatkozik. 

kép: severe-weather.eu

lead kép: news.in-24.com

 

Ezek is érdekelhetnek