2021. december 7. kedd
Ambrus

A Henry hurrikán elérte az USA partjait

2021. augusztus 26., 11:00
A Henry hurrikán elérte az USA partjait

Az Atlanti hurrikánszezonban a nagyobb erejű hurrikánok egyelőre váratnak magukra - szerencsére. Persze tudjuk, hogy ahhoz, hogy egy vihar igazán nagy károkat okozzon, messze nincsen szüksége arra, hogy elérje a hurrikánok kritériumát. 

kép: TRAVIS LONG, AP

Az USA-ban, pontosabban Long Island és New England államokban most Henryt várják az emberek, bár ha lehetne, lemondanának a vendégfogadásról. A viharrendszer ugyanis jelentős mennyiségű csapadékot szállít, ráadásul a parthoz közeledve egyre erősödik is. 

kép: Robert Mecea

Landolásakor Henry végül elérte a hurrikán kategóriát, szerencsére azonban “csak” egyes kategóriáig erősödött. Szeleivel és a csapadékkal is rombolt, de szerencsére sem sérültekről, sem halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések. 

 

 

 

Henry persze ennyivel nem érte be. A part menti részeknél mindig kockázatot jelentenek a hullámok és a megemelkedett dagály is. Vagyis nem elég, hogy szembe kell nézni egy addig erősödő, dühöngő viharral, a felkorbácsolt tenger ostromát is meg kell valahogy állítani. 

kép: BK_Flooding

A partoktól távolabb is okoz meglepetéseket a vihar, hiszen a kis folyókat és patakokat igen gyorsan duzzasztja folyamokká, melyek az utakat és a környező házakat is elönthetik kisebb nagyobb mértékben. Ám szerencsére a viharok a szárazföld felett gyorsan veszítenek erejükből, ahogyan Henry is, aki a partot érést követően gyorsan elveszítette hurrikán státuszát. 

kép: woodtv.com

lead kép: TOM BRENNER-Getty Images

Ezek is érdekelhetnek