2021. október 23. szombat
Gyöngyi

A hangya is lehet beporzó

2020. június 17., 12:00
A hangya is lehet beporzó

A beporzó rovarok védelme az egész világ számára kiemelt jelentőségű, hiszen élelmiszertermelésünk jelentős hányada függ tőlük. Ma már tudjuk, hogy nem csak a méhek, vagy a darazsak, hanem a molylepkék is fontos beporzók, de mi a helyzet a hangyákkal? 

Hangya 

A kertben sétálva láthatjuk, hogy virágainkon, főleg a rózsákon igen sok hangya ténykedik. Joggal vetődik hát fel a kérdés: a hangyák is beporozzák a növényeinket? A válasz azonban sajnos nemleges. Sőt, a hangyák kellemetlen vendégek a növények számára. 

kép: propestcontrolgoldcoast.com.au

Maguk a kis rovarok semmilyen kárt nem tesznek a növényeinkben, ám “háziállataik” már igen. A hangyák ugyanis a levéltetveket tartják, gondozzák a növényeken, cserébe azok édes nedvet választanak ki, mely a hangyák egyik kedvenc csemegéje. Ettől még a beporzásban is jelen lehetnének, de a hangyák egy antimikróbális anyagok választank ki, mely a pollenekre is rombolóan hat, vagyis hiába kerül rájuk a növény szaporodásához elengedhetetlen pollen, az nem képes bevégezni feladatát. Mindemellett a hangyák agresszív viselkedése sajnos elriasztja a beporzókat is. 

 

Igába hajtva 

Léteznek olyan hangyafajok, melyek antibakteriális váladéka nem olyan erős, így a beporzásban is részt vesznek, de csupán 46 ilyen fajról tudnak a tudósok, ami elenyészően kevés, mivel több, mint 12 000 hangyafajt tartanak nyilván. 

kép: gardeningwithangus.com.au

Most azonban egy érdekes növényre figyeltek fel, mely kissé átalakította pollenjét, hogy ne egyetlen, specializálódott beporzó méhtől függjön. Nocola Delveno, az Edith Cowan Egyetem (ECU) doktorandusza egy Ausztrál növénycsoporttal, a Conospermum nemzetség tagjaival kapcsolatban tett érdekes felfedezést. A növények a pollenjüket úgy állítják elő, hogy az képes legyen túlélni a hangyák váladékával való találkozást. Ennek köszönhetően pedig egy új beporzóra tettek szert, mely igencsak sok egyedet számlál, és a hatékonyságára sem lehet panasz. 

A felfedezés abban lehet a tudósok segítségére, hogy ellenállóbb pollenek létrehozására sarkallhassák a haszonnövényeinket, melyek így több beporzóra támaszkodhatnának. Ez a mezőgazdaság számára is igen örvendetes hír lenne, bár messziről sem jelenti azt, hogy ne kellene foggal-körömmel harcolni a mostani hasznos rovarok fennmaradásáért, illetve egyedszámuk növekedéséért. 

lead kép: nautil.us

Ezek is érdekelhetnek