2022. december 9. péntek
Natália

A háború elintézte - már nem kifizetődő a szénről földgázra váltani, jobb a tiszta energia

2022. május 22., 08:00
A háború elintézte - már nem kifizetődő a szénről földgázra váltani, jobb a tiszta energia

Az orosz-ukrán háború kapcsán már volt róla szó, hogy a humanitárius borzalmak és a természetrombolás mellett ez a háború a klímaharcra is erősen rányomja bélyegét. Most azonban a TranzistZero egy friss tanulmánnyal állt elő, ami egy másik oldalról is megvilágítja az eseményeket. 

Érezzük mi is, hiszen a hírek szinte másról sem szólnak, hogy az orosz energiahordozók, az olaj és a földgáz bizony most labilis lábakon állnak. A huzavona, az energiahordozók fegyverként való alkalmazása az árakban is meglátszik, és a földgázt olyan magaslatokba emelte, mely már a klímaharcban betöltött szerepére is hatással van. 

A földgázt egyfajta hídként emlegették a szakemberek a tiszta energiákra való átálláshoz. Ennek oka, hogy a széntüzelésű erőművek viszonylag könnyen és olcsón alakíthatóak át gázüzeműre. Azonban a gázárak jelentős emelkedése egy kissé változtatott a játékszabályokon. 

 

Mostanra ugyanis a gázárak miatt az átalakítás és a későbbi üzemeltetés jelentősen megdrágult, így pedig már sokkal olcsóbb és persze hosszabb távon jelentősen jobb is az a megoldás, ha a széntüzelésű erőművek helyett megújuló energiákban gondolkozunk.  

A pénzügyi elemzés rámutat, hogy 2010-óta a szén tiszta energiára történő cseréje, a közvetlen átállás költsége 99%-kal lett olcsóbb! És ez az ár csak lefelé mozog, mivel a szél és a napenergia ára is egyre és egyre alacsonyabb, mivel a technológia is fejlődik, és a beruházások is egyre szélesebb körben mozognak. 

Az átálláshoz persze szükség lenne a politikai akaratra. Azonban az évtizedek alatt az olaj és gázipari vállalatok olyan kapcsolatrendszerre és olyan befolyásra tettek szert, hogy ez elképesztő mértékben képes hátráltatni, akadályozni a tiszta energiákra való átállást. Holott erre égetően nagy szükség lenne, ha továbbra is szeretnénk elérni, hogy a bolygó a mai formájában maradjon élhető, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 °C, vagy legalább 2 °C alatt tartsuk. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek