2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta

A Galápagosz - szigetek vulkánja is kitört

2022. január 11., 11:00
A Galápagosz - szigetek vulkánja is kitört

Kevesen tudják, de a Galápagos- szigetek nem csak az óriásteknősök miatt érdekesek, hiszen saját, működő vulkánja is van a területnek. Ez a Wolf nevet kapta, és 2015-ig nem is nagyon mozgolódott, 33 éves álmát aludta. 

Azóta azonban aktív, bár kitörést igen rég nem produkált. Ez most, 2022 január 7-én megváltozott, mikor is egy intenzív kitörés keretében a Wolf nagyjából 3.6 km-es magasságig lövellte magából a vulkáni hamut és a mérgező gázokat. 

A légkörben a washingtoni VAAC mérései alapján egészen 14 km-es magasságig emelkedett a vulkáni hamu, és persze a szél is besegített abban, hogy mintegy 250 km-re délre is elterjedjen a csúcstól. 

 

 

Szerencsére maga a kitörés nem szedett emberi áldozatot, bár szemtanúi voltak a Wolf dalra fakadásának a parkőrök, és több utazásszervező is - utóbbiak a kitörést hajókirándulás közben kapták el. 

A hamu terjedése nem érint lakott területeket, vagyis ebből a szempontból a Wolf nem okoz komoly gondokat, a szigetek kivételes, élővilága pedig a szakemberek szerint nincsen veszélyben. 

képek és lead kép: AFP PHOTO - GALAPAGOS NATIONAL PARK - WILSON CABRERA

 

Ezek is érdekelhetnek