2023. március 21. kedd
Benedek

A fémhulladék végre új értelmet kap: nyersanyag lesz

2020. december 15., 08:00
A fémhulladék végre új értelmet kap: nyersanyag lesz

Nyersanyagok tekintetében nem állunk kifejezetten jól. Még csak nem is az a gond, hogy előbb vagy utóbb kifutunk belőlük, hiszen ez sok esetben még nagyon távoli lehetőség. A gond sokkal inkább az anyagok előállítása, kitermelése, ami nem éppen kellemes folyamat a bolygó szempontjából. 

Újranyersanyag 

Érdemes lenne átgondolni azt, mit is tekintünk nyersanyagnak. Hiszen a hulladék sok esetben tele van kifejezetten értékes anyagokkal, amiknek az újrahasznosítása nem csak könnyű, hanem még hatékony is, ráadásul végtelenszer ismételhető. Ebben az esetben nem a műanyagról beszélünk, bár újranyersanyagként is érdemes lenne vele foglalkozni. Jelen esetben azonban a fémhulladékról van szó, melyre az ipar egyre inkább nyersanyagként tekint. 

kép: demilked.com

Persze ebben az esetben sem akármilyen fémről van szó - bár a többség újrahasznosítható -, hanem az acél és az alumínium újrahasznosításáról. Ez a két fém ugyanis igen nagy arányban jelenik meg a hulladékok közt, és újrahasznosításuk nem csak jól megoldott, de igen nagy hatékonysággal üzemel. 

 

Nő a tét 

Egyes előrejelzések a hulladékfémek iránti kereslet jelentős emelkedésével számolnak, amin nincs is mit csodálkozni. Egyrészt az ipar is keresi a lehetőségeket, másrészt az állami szabályozások is erősen erre terelik a szereplőket. Hogy mi ebben a lehetőség?

kép: Knud Nielsen

Az alumínium és az acélgyártás is erősen szennyező iparágak. A klímakatasztrófa elleni küzdelem jegyében pedig kénytelenek csökkenteni a kibocsátásukat. Ennek pedig a legolcsóbb módja az, ha az eleddig hulladéknak tekintett fémeket ezután alapanyagnak kezelik – amire egyébként a minőségük és tartósságuk tökéletesen alkalmassá teszi őket. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy az elsődleges előállításra ezentúl nem lesz szükség, de azt mindenképpen, hogy az acélhulladék iránti kereslet 200 millió tonnával nő évente, míg az alumínium iránti 75 millió tonnával. 

A jó hír mellett sajnos azzal is számolni kell, hogy idehaza például dacára a szelektív gyűjtésnek, az újrahasznosítás messze nem működik olyan jól, mint kellene, egyszerűen azért, mert nem rendelkezünk ekkora olvasztókapacitással. 

lead kép: johnsrefuse.com

Ezek is érdekelhetnek