2023. február 8. szerda
Aranka

A csodamegoldás a szívószál gondokra, ami már 40 éve is létezett

2019. augusztus 28., 12:00
A csodamegoldás a szívószál gondokra, ami már 40 éve is létezett

A szívószál megléte vagy nemléte elég sarkalatos kérdés. Ez a műanyag eszköz ugyanis nagyjából 15 másodperces használat után kerül a szemétbe, onnan pedig az óceánokba, szennyezve és veszélyeztetve ezzel az ottani ökoszisztémákat. 

Kell? 

A szívószál esetében nem olyan egyszerű a helyzet, mint a fültisztító pálcáknál. Az orvosok ugyanis kitörő lelkesedéssel fogadták, mikor kiderült, ez az eszközt is betiltja az Unió. Ez nem is csoda, hiszen ezek a pálcák a Földnek sokkal több gondot okoznak, mint amennyi hasznuk van, csupán félreértett kényelmi funkciójuk miatt kedveltük őket. 

kép: icsa.org.uk

A szívószál esetében azonban nem csak a kényelem volt a szempont, bár tagadhatatlanul belejátszott a képletbe. Itt azonban a higiénia is szerepel a hasznossági listán, mivel sokan nem szívesen isznak olyan poharakból, amiket nem ők maguk mosnak el előtte. Ez pedig azt jelenti, hogy míg a fültisztítóktól békével megválunk, addig a szívószálnak kutatjuk a lehetséges alternatíváit. 

Papír, vasfú, esetleg rozs? 

A McDonald’s próbálkozott a papír szívószálakkal, de sajnos kiderült, hiába a hitegetés, ezek bizony nem újrahasznosíthatóak, vagyis egyből a szemétben landolnak használat után - bár legalább lebomlanak maguktól. A távol keleten a vasfű szolgáltatott megfelelő alternatívát, mivel tökéletesen komposztálható, és semmi előkészületet nem igényel. 

Franciaországban egy kisebb települést egy házaspár lát el szívószálakkal, akik a földjükön rozst termelnek. A rozs szára pedig üreges, vagyis tökéletesen alkalmas arra, hogy szívószál váljék belőle. Ráadásul 1 hektár rozsból 1 millió szívószál is kijön, környezetbarát, tökéletesen komposztálható, és ellenáll a hidegnek, melegnek, valamint viszonylag hosszan eltartható. 

kép: thestrawshop.com

Az már egészen más kérdés, hogy a házaspár nem fedezett fel semmi újat, hiszen nagyszüleink gyerekkorukban szalmaszállal szürcsölték a frissítőt, ha szívószálra vágytak, vagyis a dolog maximum újrafelfedezésnek számít. Ettől még érdemes foglalkozni vele, hiszen így egy olyan alternatíva kerül elénk, mely nem igényel semmilyen egyéb módszert, mint az aratást, és a boltok polcaira kihelyezést - remélhetőleg nem műanyag csomagolásban. 

lead kép: eu.usatoday.com

Ezek is érdekelhetnek