2020. március 29. vasárnap
Auguszta

A Bajor erdők nem eladók!

2019. július 19., 08:00
A Bajor erdők nem eladók!

A klímán változik, és ezzel nem is lehet vitatkozni. Ez a változás pedig elsöpörhet minket is, vagyis kénytelenek leszünk átértékelni a fontossági sorrendet. Most ezt teszik szomszédaink, a Bajor erdők ugyanis egészen más megvilágításba kerülnek. 

Ültess fát 

Egy svájci tanulmány már rámutatott arra a tényre, hogy az egyik legerősebb fegyverünk a klímaváltozás ellen, ha fákat ültetünk, méghozzá sokat. Ehhez nem kell technológiai fejlettség, nem kellenek új találmányok, friss cégek, starupok, csak facsemeték, és dolgos kezek. Ez az, amit bárki és bárhol megtehet, még csak nem is kerül olyan sokba, és ami a legfontosabb: az eredményessége garantált! 

kép: cntraveler.com

Jelenleg azonban a világnak csak kis része ismerte fel azt, hogy a fásítás olyan megoldást jelent, ami életmentő, és minden problémára megoldást jelent. Visszaadja a biodiverzitást, a talaj minőségét, meggátolja a villámáradásokat, oxigént ad, szén-dioxidot köt meg, és visszaadja nekünk a megszokott, normál időjárásunkat, az esőkkel és a kevéssé erős szelekkel együtt. Vagyis fákat ültetni, sőt, az erdőségeket megőrizni ma az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk. 

A bajor erdő már nem árucikk 

A hatalmas tartomány kormánya úgy döntött, itt az ideje reagálni a klímakatasztrófára és megtenni mindent, amit csak lehet, hogy megállítsuk azt. A Bajor területek legnagyobb szén-dioxid megkötője az erdőség, melynek nagy része az állam tulajdonában van. A helyzetre való tekintettel pedig a kormány most átértékelte az erdőségek szerepét. 

Markus Söder miniszterelnök kifejtette, hogy a bajor erdőségeknek, és az azt kezelő cégeknek mostantól nem profitorientált működést kell megvalósítaniuk, hanem klímaorientáltat. Ez azt jelenti, hogy az állam 5 éven belül 30 millió fa ültetését tűzte ki célul, emellett a nem állami tulajdonú erdőségek tulajdonosai pályázhatnak faültetési támogatásra. 

kép: nina-travels.com

Itt azonban nem áll meg a dolog. A miniszterelnök ugyanis az is bejelentette, hogy leállítják a kitermeléseket, és az erdők központi részeit teljesen elzárják a látogatók elől. Így kívánják elérni, hogy ezeken a területeken valóban a természet legyen az úr, és a biodiverzitás eredeti formájában állhasson helyre. A bajor példa remélhetőleg ragadós lesz, hiszen a faültetések elképesztően fontos lépései a klímahacnak, de a meglévő erdőségek megőrzése legalább ennyire fontos, és nem csak a klíma, hanem a biodiverzitás szempontjából is. 

lead kép: en.wikivoyage.org