2023. január 31. kedd
Marcella

88 halálos áldozatot szedtek eddig a heves esőzések Nepálban

2021. október 29., 14:00
88 halálos áldozatot szedtek eddig a heves esőzések Nepálban

Nepál minden évben szembe néz a monszun időszakával, és mivel hegyvidéki terület, sem a sárlavinák sem pedig a rohanó folyóvá lényegülő lejtők nem jelentenek újdonságot az itt élők számára. A monszun azonban az életben maradásukhoz elengedhetetlen. 

kép: AP

Most nem is az esős évszakkal, hanem az az után érkező, szezonon kívüli esőzésekkel van a baj, méghozzá nem is kicsi. Október 17 és 20 között több ütemben sújtotta az országot heves esőzés, mely komoly károkat okozott szerte Nepálban. 

kép: AP

A heves esőzések nyomán a betakarításra váró rizstermés több száz hektáron semmisült meg, ez pedig elképesztően nagy gond, hiszen az ország bruttó hazai termékének 7%-át adja a rizs, míg az itt élő emberek közel fele számára ez a növény jelenti a fő bevételi forrást. 

 

A termés mellett több, mint 20 épület is semmivé lett, miközben a légi fuvarozást is le kellett állítani. A Nepal Airlines adatai szerint október 20-án több, mint 100 járatot kellett törölni, mely hatalmas kiesést eredményez a gazdasági életben is, hiszen ezen járatok túlnyomó többsége kereskedelmi. 

kép: cnn

Az esőzések nyomán keletkező villámáradások több hidat is elsodortak, illetve autópályákat is le kellett zárni, így a közlekedési káosz kiterjedt. Sajnos a szezonon kívüli esőzések pár nap alatt 88 halálos áldozatot követeltek, és a szakértők arra számítanak, ennél jóval több halott lesz. 

lead kép: AP Photo-Laxmi Prasad Ngakhusi

Ezek is érdekelhetnek