2022. december 8. csütörtök
Mária

8-as erősségű földrengés Peruban

2019. május 27., 12:00
8-as erősségű földrengés Peruban

Észak-Peru területén nagyon erős, a Richter-skála szerinti 8.0-ás földrengést regisztráltak. A rengés érintette Brazíliát, Kolumbiát és Equadort is. 

kép: oregonlive.com

Érzékeltetés képpen: a Nagaszakit ért atombomba robbanási ereje 4.5-ös erejű földrengésnek felel meg. A mostani, 8-as erősségű rengést a skála “nagyon erős” jelzéssel illeti, évente nagyjából egy ilyen esemény következik be, melynek hozadéka több száz kilométeres körzetben. Erősségét az is jól mutatja, hogy a 9-es erejű rengések csak nagyjából 20 évente fordulnak elő, illetve a 10-es, vagy annál nagyobb – mely már globális méretű katasztrófát okoz, melyben alapvetően alakul át az egész táj - rengésre az emberiség történetében még nem volt példa. 

kép: aljazeera.com

100 kilométeres körzetben 140 000 ember élt, ám maga a rengés több, mint 15 000 000 embert érintett kisebb vagy nagyobb mértékben. 

kép: apnews.com

Az anyagi károk jelentősek, eddig 50 épületről tudnak, mely megsérült, vagy teljesen összeomlott. Halálos áldozat eddig csak egy van, egy épület temette maga alá az embert. Sérültek azonban vannak, őket a helyi hatóságok segítik az orvosi ellátáshoz jutásban. 

kép: tostvnetwork.com

lead kép: hera.org.nz

 

Ezek is érdekelhetnek