2022. október 4. kedd
Ferenc

7 óra alatt több, mint 200 mm csapadékot kapott a nyakába St. Louise - történelmi áradással néz szembe a város

2022. július 29., 11:00
7 óra alatt több, mint 200 mm csapadékot kapott a nyakába St. Louise - történelmi áradással néz szembe a város

Egy viharrendszer érte el a Missouri állambeli St. Louise területét július 26.-án kedden éjjel. Ez a rendszer pedig rendkívüli csapadékmennyiséggel érkezett, akkorával, mely egy közel 100 éves rekordot is semmissé tett. 

kép: Chris Higgins

A keddi nap első 7 órája alatt St. Louise 204,7 mm csapadékot regisztrált, mely óránként adott területeken 25-75 mm csapadékot is jelentett - összehasonlításképpen idehaza a nyugati országrész a hét eleji hidegfront nyomán egy nap alatt összesen kapott mintegy 20-30 mm csapadékot. 

 

 

 

A hatalmas mennyiségű eső erős villámáradásokat váltott ki, melyek a mentőalakulatoknak is bőven adtak munkát. A helyi vezetés jobb híján azt kérte az emberektől, hogy ha tehetik, igyekezzenek minél feljebb jutni.  

kép: The New York Times

Az alacsonyan fekvő területeken így is csak az emelet vagy a tető jelentett száraz lehetőséget. Sok utat kellett lezárni, a károk felmérése pedig még folyamatban van. A jó hír, hogy az esőzés elvonult, a rossz, hogy a vonulási irányába eső minden település hasonló helyzetbe kerülhet, mint St. Louise. 

kép: wunderground.com

lead kép: startribune.com

Ezek is érdekelhetnek