2022. június 29. szerda
Pál, Péter

60 mm csapadék egyetlen óra alatt Bulgáriában: a következmények lesújtóak

2021. július 2., 14:00
60 mm csapadék egyetlen óra alatt Bulgáriában: a következmények lesújtóak

A viharrendszer, mely letarolta Európát, amely tornádót hozott létre Franciaországban, majd egy újabbat, sokkal rombolóbbat Csehországban, nem állt meg hazánkban, bár károkat itt is okozott bőven. 

kép: Government of Sliven Province

Tornádó nálunk is született, igaz, csak kicsi és csak egészen rövid ideig létezett. Bulgária számára a viharrendszer tornádót már nem tartogatott, esőt azonban annál nagyobb mennyiségben és azt is nagyon gyorsan zúdítva alá. 

Sliven tartományban néztek szembe a zivatarral az emberek, mely a mérések alapján egyetlen óra leforgása alatt 60 mm csapadékot öntött a területre, ami hatalmas mennyiségnek számít. Nem is nagyon tudtak mit kezdeni vele a vízelvezetők, de még a folyók sem, így sajnos kiterjedt áradás lett a dolog vége. 

 

 

Az előzetes értékelések alapján mintegy 200 ház, egy elektromos állomás és egy múzeum is megrongálódott. 50 ház lakhatatlanná vált, bár a többi sem járt valami jól, hiszen sok helyen az ingatlanokban is 1 méter magasan állt a víz. 

kép: Government of Sliven Province

A vihar és persze az elárasztott elektromos állomás hatására több területen is megszűnt az áramellátás, ami nagyban nehezítette a mentőalakulatok munkáját. Sajnos rájuk is szükség volt, mivel a hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadék miatt sok embert kellett evakuálni otthonaikból. 

kép: pixabay

lead kép: Government of Sliven Province

Ezek is érdekelhetnek