2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

600 méteres lángoszlop emelkedett ki a Kaszpi-tóból

2021. július 7., 11:00
600 méteres lángoszlop emelkedett ki a Kaszpi-tóból

A világ környezetvédelemre érzékeny részének kedélyeit erősen borzolta az az esemény, mely a közelmúltban történt. A Pemex olajvállalat egy víz alatti gázvezetéke sérült meg, mely a tengeren úgynevezett tűzszemet hozott létre. Bár a vállalat állítja, hogy a környezeti károk minimálisak, a független szakértői véleményt érdemes megvárni - már ha egyáltalán lesz ilyen. 

Az esemény Azerbajdzsán tengerein történt, így nem csoda, ha július 4-én, amikor a Kaszpi-tenger felett egy 600 méteres lángoszlop jelent meg, az emberek egyből az olajfúró tornyokra gyanakodtak. 

kép: Getty

Az országnak ez a része ugyanis gazdag gázlelőhely, amit igyekeznek a lehető legjobban ki is aknázni. A tüzet a szárazföldről remekül lehetett látni, de még az űrből is észlelték. A hibát azonban nem robbanás okozta, pontosabban nem egy ember alkotta szerkezet kapott lángra a parttól mintegy 30 km-es távolságban. 

 

 

A robbanás a kitermeléstől nagyjából 10 km-re történt, és a felelőse egy iszapvulkán volt. Egészen pontosan a Stone Bank névre keresztelt iszapvulkánról van szó. Az ilyen képződmények a Kaszpi- tengeren gyakoriak, kitöréseik pedig nagyjából 30 másodpercig tartanak, és igen intenzív tűzjelenséggel járnak. 

Kevesen tudják, de Azerbajdzsán Kaszpi-tavi területein igen nagy számban találhatóak iszapvulkánok. Sőt, a világon jelenleg számon tartott 700 vulkánja közül 350-nek ez az ország ad otthont. 

lead kép: Getty

Ezek is érdekelhetnek