2023. június 3. szombat
Klotild

47,6%-os hatékonyságú napelemcellát hoztak létre

2022. augusztus 6., 14:00
47,6%-os hatékonyságú napelemcellát hoztak létre

Újabb világrekordot sikerült felállítani a napelemcellák hatékonysága terén. Mielőtt azonban félreérthető lenne: a hatékonysági versenyben a cellákat mérték, nem az egész panelt - bár tény, hogy a kettő azért erősen összefügg. 

Az is igaz, hogy az eredmények laborkörülmények között születtek, de még így is elképesztő az a 47,6%-os hatékonyság, amit a német Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE-nek sikerült beállítania. 

 

Az eredményt a több csomópontú fotovolatikus celláknak köszönhetik. A jelenleg is legelterjedtebb celláknál egyetlen félvezető csomópontot találunk, míg a rekorder cellák esetében több ilyen csomóponttal lehet számolni. 

Hogy akkor milyen messzire is vagyunk az 50%-os napelemektől, amit a cég célul tűzött ki? Laborban már nincsen messze, valós körülmények közt azonban még nagyon. Jelenleg a panelek hatékonysága 15-22% körül mozog, függően az elhelyezési körülményektől, illetve a napsütés beesési szögétől és számos más részlettől. A cellák hatékonyságának növelése ezen sokat segít, de az elképesztő, 50%-os hatékonyság azért még messze van tőlünk. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek