2022. október 4. kedd
Ferenc

47 centiméteresre apadt a Rajna

2022. augusztus 10., 11:00
47 centiméteresre apadt a Rajna

Hogy mi mindenre van hatással a szélsőséges időjárás? Szinte bármire, még az energiaellátásra is. Na nem csak azért, mert csúcsra járatjuk a hűtő berendezéseket, hanem azért is, mert a kialakult szárazságban, mely szinte egész Európát érinti, komoly problémák adódnak a folyókon is. 

kép: WetterOnline

Rengeteg kisebb folyam és patak adta fel a küzdelmet, és száradt ki teljesen, de a nagyobb folyók is hatalmas nehézségekkel küszködnek. Pontosabban a hajók, melyek rajtuk közlekednének, amit azonban rossz esetben már nem sokáig tehetnek meg. 

 

 

 

Ezek közül a legfájóbb a Rajna vízszintje miatt kialakult aggodalom, hiszen a folyón az áruforgalom hatalmas, és az energiahordozók szállítása is igen nagy mértékben támaszkodik erre az útvonalra. Az olaj, szén és más fosszilis energiahordozók szállítmányozása a Rajnán azonban megakadhat, a folyó igencsak alacsony szintje miatt. 

kép: MTSLogistics

A kelet-közép-németországi Kaubnál a Rajna vízszintje 47 centiméteresre apadt, mely már ellátási nehézségeket jelent. Mindössze 7 centiméteren múlik az átjárhatóság, de sok esetben már így is könnyíteni kell a hajókon, hogy merülésük ne legyen olyan nagy, ami viszont a szállítmányozási költségeket emeli meg jelentős mértékben. 

kép: NurPhoto

lead kép: REUTERS-Wolfgang Rattay

Ezek is érdekelhetnek