Április 25. Csütörtök, Márk

4000 tonnányi szikla omlott le az Egyesült Királyság partjainál

Világidőjárás
2021. április 21. 08:00
null

Hiába szeretnénk, ha megmaradna, a természet állandóan változik, és képződményei csak időszakosan lehetnek jelen a világban. Erre mi is hatással vagyunk, hiszen a klíma megváltozása a szélsőséges időjárás révén erős alakító tevékenységet is végez.

Sok olyan részlettől kellett már búcsút venni, mely fájdalmasan érintette az emberiséget. Ilyen volt a doveri fehér sziklák egy részének leomlása is, mely az Egyesült Királyságnak volt a legfájdalmasabb. Afenségesfalak, melyek a tenger és a szárazföld határát képezik azonban továbbra is veszélyben vannak.

Ezúttal nem a fehér falak, hanem aJurassicCoast, vagyis a Jura-part egy része zuhant a habokba. Egészen pontosan 4000 tonnányi szikla omlott le a falról, és a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a kőzetmozgásoknak még koránt sincsen vége. Az omlás után pedig újabb repedések jelentkeztek, melyek a partnál futó kerítést is elérték, az utat azonban egyelőre nem.

A turistákat és a lakosságot is arra kérik, hogy ha a partokat látogatják, legyenek fokozottan óvatosak, mivel a sziklaomlás sok földcsuszamlást is okozott, és még lehetnek olyan területek, melyek erősen instabilak. Sem a magas partokon, sem a falak alatti tengerparton nem biztonságos a tartózkodás, így ezeket a területeket le is zárták.

képek és lead kép: Dorset Council UK

tengerUKsziklaföldcsuszamlásemberpart