Április 27. Szombat, Zita

4000 éve szunnyad, most mozgolódni kezdett Alaszka egyik vulkánja

Világidőjárás
2022. október 29. 08:00
null

Alaszka nem kevés vulkánnal büszkélkedhet, de aktív tűzhányója azért annyira nincsen sok. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy kifejezetten régóta szunnyadó hegy ébredezik, és ez a kutatókat nagyon érdekli.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, TW

A kérdéses vulkán az Edgecumbe, mely a Queen-Charlotte Fairweather-törésvonal közelében található. Ez a törésvonal választja el a Csendes-óceáni és az észak-amerikai lemezt, vagyis a földmozgások itt nem ritkák.

Ezért is nem tűnt fel a tudósoknak az, hogy a hegy mozgolódik, pedig már két éve, 2020-ban elkezdte. Ugyanakkor nem csoda, hogy nem ez volt a kutatók első tippje, hiszen a rengések egészen kicsik, ráadásul a vulkán már ie. 2080 óta szunnyad.

A hosszú álomból való ébredezést az támasztja alá, hogy a környező domborzat bizony változik, évente 7,1 cm-rel mozdul el, ami vulkáni tevékenységre utal. Bár a kitörés egyelőre nem veszélyezteti a tűzhányót, a tudósok megfigyelhetik, hogy aktiválódik egy rég szunnyadó vulkán, ez pedig rengeteg hasznos és életmentő információval szolgálhat egy-egy veszélyesebb vulkán ébredezése kapcsán is.

képek és lead kép: watchers.news

vulkánAlaszkaföldrengéskitörésmozgolódásaktívszunnyad