2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

4 nap alatt több, mint 800 mm csapadék Vietnámban

2021. december 3., 08:00
4 nap alatt több, mint 800 mm csapadék Vietnámban

Vietnám számos tartományában okoznak gondokat a heves esőzések, melyek több napja keserítik meg az ott élők mindennapjait. Kicsit pontosítva: november 26 és 30 között, azaz négy nap leforgása alatt több tartományban is 830 mm meghaladó csapadékmennyiséget regisztráltak, néhol 870 mm-t is meghaladta az eső mennyisége. 

kép: Disaster Prevention Technology and Policy Center

Bár a területen nem szokatlan a nagy esőzés, ez a mennyiség azért itt is kifejezetten soknak számít. Hogy kicsit érthetőbb legyen a szám: ez négy nap alatt négyzetméterenként több, mint 800 liter, azaz 4 kádnyi vizet jelent. 

Természetesen ez a mennyiség már komoly rombolásra is képes, kiterjedt áradásokat okoz, és hatalmas nyomást gyakorol az infrastruktúrára. A talaj sem bírja sokáig a terhelést, és földcsuszamlások következnek be, melyek csak tovább rontanak a helyzeten. 

 

 

Ez most számokban kifejezve mintegy 2500 házat jelent, melyeket kisebb, de inkább nagyobb mértékben rongáltak meg az áradások. Ezen felül több települést egyszerűen elzárt a külvilágtól a víz, ide a mentőalakulatok is csak nehezen tudnak eljutni. 

A heves esőzéseknek az iskolák és közintézmények is kárát látják, ahol ugyanis nem zártak be teljesen, ott is több ezer ember hiányzik, mivel egyszerűen nem képes eljutni az óráira, vagy a munkahelyére. Sajnos eddig már 18 halálos áldozata, illetve eltűntje is van az áradásoknak, de ez a szám könnyen emelkedhet. 

képek és lead kép: Lam Thien - Tien Phong

Ezek is érdekelhetnek