Április 25. Csütörtök, Márk

3500-szor rosszabb a palackozott víz a csapvíznél egy friss tanulmány szerint

Zöld zóna
2021. augusztus 30. 08:00
null

Palackozott kontra csapvíz. Igen régi vita, amiben mindkét oldal harsogja a saját igazát, ám eddig igazán egyetlen tanulmány sem foglakozott azzal, hogy vajon egymáshoz viszonyítva a két víz milyen ökológiai hatásokkal is rendelkezik.

Víz

Van, aki a legszívesebben vizet iszik. Ez egy nagyon jó dolog, hiszen bármelyik folyadékot is nézzük, egyiknek sincsen annyira pozitív hatása az emberi testre, mint a víznek. Abban azonban eltérnek a vélemények, hogy melyik víz is a legjobb erre a feladatra.

kép: insidehook.com

Sokan esküsznek a palackozott verziókra. A csapvizet azért utasítják el, mert abban gyógyszerek kémiai maradékai, fogamzásgátlók és hasonló szennyező anyagok vannak jelen. Igaz, hogy a csapvíz hazánkban az egyik legjobban ellenőrzött “élelmiszer”, ennek ellenére sokan nem bíznak benne.

Hasonlóan bizalmatlanok Barcelona lakói is, így a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet egy kutatást folytatott le, mely nem is olyan meglepő eredménnyel zárult.

Le a palackkal

A kutatás rámutatott arra, hogy a palackozott víz környezeti hatása 3500-szor nagyobb, mint a csapvízé. Vagyis, ha Barcelona minden lakosa áttérne a palackozott víz fogyasztására, akkor az 3500-szor nagyobb erőforrás-kinyerést eredményezne, ráadásul 83.9 millió dolláros költségnövekedéssel is járna.

kép: getty

A csavar a dologban, hogy Barcelona esetében igaz a feltevés, miszerint a palackozott víz egészségesebb, mint a csapvíz. De még ezzel együtt sem éri meg a palackozottat fogyasztani, mert összességében egyetlen ember életére vonatkoztatva még így is sokkal jelentősebb hátrányokat ad a palackos víz, mint amennyi előnnyel rendelkezik.

Hogy honnan táplálkozik mégis a vágy, hogy palackba zárt vizet igyunk? A válasz részben biztosan az, hogy a palackos verzió sokkal nagyobb üzlet, mint a csapvíz. Ennek megfelelően a reklámra is többet költenek, és a marketing bizony nagyon sokat nyom a latban, amikor az emberek választás elé kerülnek...

lead kép: oecd

műanyagvízcsapklímaemberpalack