2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

3 viharrendszer könyörtelen és halálos táncát kénytelen átélni Ausztrália nyugati partvidéke

2021. április 14., 11:00
3 viharrendszer könyörtelen és halálos táncát kénytelen átélni Ausztrália nyugati partvidéke

Ausztrália a szélsőséges időjárási jelenségek kifogyhatatlan tárháza. Míg az ország egyik része a hidegbetöréssel küszködik, és a nyári melegből pár nap alatt a havas télbe csöppen, addig a nyugati régió számára a trópusi viharok jelentik a kihívást. 

kép: JTWC

Jelenleg a legnagyobb fenyegetést a Seroja névre keresztelt rendszer jelenti, mely 3-as kategóriában tombol, és heves esőzésekkel, 225 km/h-ás széllökésekkel és áradásokkal érkezik a szárazföldhöz. Ez a vihar ugyan az, mely Indonéziában eddig már 150 halálos áldozatot követelt. 

 

 

Seroja azonban nem fog unatkozni, mivel két másik rendszer is elindult a legkisebb kontinens nyugati partjai felé. Ezek egyelőre nevet még nem kaptak, 23U és 24U néven emlegetik őket. Utóbbit tartják kevésbé veszélyesnek, a 23U rendszer azonban könnyen ciklonná fokozódhat. 

kép: JTWC

És hogy a szélsőségek kiteljesedjenek: nem elég, hogy három potenciálisan halálos viharrendszer is egyszerre érkezik a partvidékhez, de kialakulhat az úgynevezett Fujiwhara effektus is. Sejora és 23U összekapcsolódhatnak egy rövidebb időre, és lassú keringőt járva egymás körül mozoghatnak. Mindez leírva szépen hangzik, de a pusztítás, melyet táncuk közben maguk körül végeznek irtózatosan nagy lehet.

 

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA

lead kép: dw