2022. május 26. csütörtök
Evelin, Fülöp

3 hónap, 1,5 millió műanyag zacskó mínusz!

2018. december 6., 16:00
3 hónap, 1,5 millió műanyag zacskó mínusz!

A műanyagok elleni harc hatalmas jelentőséggel bír minden ország számára. Sajnos nálunk a kormány erről nincsen meggyőződve, mivel a termékdíj bevezetését az egyszer használatos műanyagokra elvetette.

Miért?

Hogy miért ódzkodik sok vezetés attól, hogy meglépje azt, ami a Föld számára szükséges lenne? Gazdasági érdekekből. Ugyanakkor látunk példát arra is, hogy akkor is megtörténik ez a lépés, ha az érdekek sérülnek. Most éppen az Ausztrálok mutatnak irányt, mivel 3 hónapja betiltották az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását.

kép: phys.org

Hogy ez nem tetszett mindenkinek, azt nem is kell ecsetelni, hiszen a nagy bolthálózatok tonnaszám adják ingyen a műanyag zacskókat a vevőknek, akik sajnos ezeket használják is, majd elhajítják. A műanyagok lebomlása pedig sok esetben teljesen lehetetlen, így sorra pusztítják a tengeri és part menti állatokat, bekerülnek a táplálékláncba, és beláthatatlan károkat okoznak.

Mi lett a következmény?

A tiltást be kellett tartani, még az állam két legnagyobb áruházláncának is, a Coles és a Woolworths láncoknak. Ez pedig megmutatkozott a bevételeikben, mivel visszaesést tapasztaltak. A környezetvédők nyomására azt a megoldást sem alkalmazhatták, hogy nem egyszer használatos műanyag zacskókat adnak ingyen, vagyis kénytelenek voltak beletörődni, hogy más megoldást kell találniuk.

kép: abc.net.au

A gazdasági oldalt tehát igenis érinti egy ilyen lépés. De azt sem szabad elfelejteni, hogy három hónap alatt a döntés következtében 1,5 milliárd zacskóval kevesebb került forgalomba, ami az egyszer használatos szatyrok 80%-os visszaesését hozta magával. A szám óriási, a környezet pedig nagyon hálás. A zacskók nélkül pedig lehet élni, hiszen előtte is tudták miben vinni a dolgaikat az emberek, és az ausztrálok most sem törtek össze a változtatásoktól.

Ezeket a tiltásokat pedig meg kell lépni, hiszen a műanyag nem bomlik le, csupán fizikai aprózódáson megy keresztül. Végül mikroműanyag lesz belőle, ami az állatok szervezetében már régen kimutatható, de most már az emberekben is jelen van. A gond, hogy fogalmunk sincs, milyen egészségkárosító hatásai lesznek a testünktől tökéletesen idegen anyagnak.

Lead kép: au.starsinsider.com

Ezek is érdekelhetnek