2022. augusztus 17. szerda
Jácint

3-5 millió évre lenne szüksége a természetnek, hogy visszaadja az emlősök sokféleségét

2022. március 5., 11:00
3-5 millió évre lenne szüksége a természetnek, hogy visszaadja az emlősök sokféleségét

Nehéz olyasmire figyelni a mostani helyzetben, mely nem szerves, kézzel foghatóan az orrunk előtt zajlik. Sajnos azonban a klímakatasztrófa nem áll meg, a biodiverzitási válság pedig csak fokozódik. Svéd és dán kutatók egy tanulmányban arra hívják fel a figyelmet, hogy az evolúció képtelen lépést tartani az emlősök kihalási ütemével. 

Hogy jön ide az evolúció? 

Ahhoz, hogy az emlősök ilyen sokféle formában jelenhessenek meg a bolygón az evolúcióra volt szükség, és persze nem utolsó sorban időre. Rengeteg időre. Maga a folyamat ugyanis, míg egy fajból egy másik alfaj, később akár külön faj kialakul elképesztően sokáig tart, vagyis azt a biológiai sokféleséget, mely az emlősöket jellemzi évmilliók alatt tudta csak elérni a természet. 

Most azonban az ember ebbe erősen beleszól. Nem a vadászattal, és még csak nem is az orvvadászattal van baj - bár ez utóbbi súlyos károkat képes okozni az egyes védett populációkban, de ez nem veszélyeztetné ilyen mértékben a biodiverzitást. A gond az élőhelyek hatalmas ütemű pusztítása. És ne legyenek illúzióink: a biodiverzitás jelentős csökkenése hatással lesz az élelmezési lehetőségeinkre, ezáltal a teljes civilizációnkra is. 

 

Kihalási hullám 

A jelenleg is zajló hatodik tömeges kihalási hullám az evolúciós fáról egész ágakat szakít le, olyan fajok tűnnek el, melyek különleges ágait képviselik ennek a bizonyos fának. Ausztrália élővilágának egyedisége éppen úgy sérül, és tűnik el a semmiben, mint jól ismert társaik, akikről nem is gondolnánk, hogy hova sodródtak. 

Persze nem ez az első, és nem is az utolsó kihalási hullám, ebben igaza van a kétkedőknek, ugyanakkor ez az első, melyet az ember váltott ki. Ráadásul a tudósok szerint még ha holnaptól le is állunk az élőhelyek pusztításával, a természetnek akkor is mintegy 3-5 millió (!) évre lesz szüksége ahhoz, hogy azt a biodiverzitást helyreállítsa, mely az emlősöket jellemezi napjainkban. És igen, ez még csak az emlősök csoportjára vetített adat... 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek