Április 26. Péntek, Ervin

2600 víznyelő nyílt a törökországi Konya régióban

Érdekesség
2022. október 06. 11:00
null

A Konya-síkság Törökország gabonaraktáraként is ismert. 50-60 évvel ezelőtt a területen több tucat tó is létezett, ezek azonban mára eltűntek a kontrollálatlan öntözésnek köszönhetően. Ez azonban a termelést nem állította le.

kép: Anadolu Agency Video News- Reuters

A gazdák azóta a talajvizet használják, amiből itt jelentős mennyiség van a karsztos vidéken, így ez nem is jelentett gondot. Azzal is megbékéltek az itteniek, hogy éppen a karsztnak köszönhetően időről-időre természetes módon víznyelők jelennek meg.

Azonban a víz kitermelése továbbra sincs kontroll alatt, így a talajvíz szintje jelentősen csökkent. Ez azt eredményezi, hogy 2021 végéig 2500 víznyelőt regisztráltak a területen, melyek közül 700 mélyebb volt, 1800 pedig 1 méteres, vagy kisebb átmérővel rendelkezett.

kép: theweathernetwork.com

Az idén azonban a szám már 2600-ra emelkedett, és a most nyílt 100 új víznyelő már a mezőgazdasági, ipari és lakott területeken jelentkezett, ez pedig komoly veszélyforrásokat rejt magában. A talajvíz kiszivattyúzása azonban nem állt le, vagyis a víznyelők továbbra is vígan jelennek meg a területen, egyre nagyobb számban.

kép: Türkiye_Pics Twitter

lead kép: DHA

vízTörökországöntözésvíznyelőember