2023. január 31. kedd
Marcella

2040-ra a teherfuvarozásnak is zéró emissziósnak kell lennie Kaliforniában?

2022. október 4., 08:00
2040-ra a teherfuvarozásnak is zéró emissziósnak kell lennie Kaliforniában?

Kalifornia egyike azoknak a területeknek, amik a klímakatasztrófa romboló hatásait nagyon nagy mértékben érzik és nyögik. Nem csoda hát, ha az itteni törvényhozás merész lépésekkel igyekszik tenni a károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében. 

Most egy új törvénytervezetet vizsgálnak, mely 2040-ig betiltaná a diesel üzemű teherfuvarozást az államban. Ez a lépés érthető, hiszen Kaliforniában a legnagyobb károsanyag-kibocsátó a közlekedés. Azonban van néhány gond. 

 

A durva hőhullámok, melyek az államban jelentkeznek hatással vannak az energiatermelésre is, ami azt eredményezi, hogy bár igyekeznek zölden energiát termelni, nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. A kormányzat ezért arra kérte az elektromos autók tulajdonosait, hogy ne töltsék járműveiket. Vagyis az elektromobilitás elvérzik a klímaváltozás asztalán. Ugyanakkor, ha a diesel kamionok, teherautók és más járművek maradnak, akkor a helyzet csak romlani fog, és végül már a fuvarozásnak sem lesz semmi értelme. 

A törvénytervezetet ennek ellenére nagy valószínűséggel elfogadják, bár annak kivitelezése még technológiai akadályokat is felvet. Egyrészt a jelenlegi töltőhálózat alkalmatlan arra, hogy a kamionok tömegeit kiszolgálja, másrészt a fuvarozók egyáltalán nem biztosak abban, hogy fennakadásmentes szállítást tesz lehetővé a mostani, ehhez gyér töltőállomás-rendszer. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek